veszély

2020.08.26. 08:00

A klímaváltozás rossz hatással van a talajra is

Felerősíti a talajeróziót a klímaváltozás, bizonyos régiókban ugyanis a megnövekvő csapadékmennyiség erőteljesebben mossa el a talajt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Edgar G Biehle

A következő 50 évben világszerte jelentősen

növekedni fog a talajveszteség mértéke a klímaváltozás mellett az intenzív mezőgazdaság, a fakitermelés és a túllegeltetés miatt

- állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport a PNAS című tudományos lapban megjelent tanulmányában.

A szakértők a víz okozta várható eróziót modellezték egészen 2070-ig 200 országban. Három lehetséges forgatókönyvre építették munkájukat, amelyeket az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) is használ.

Eszerint a talajveszteség mértéke 2015-höz képest 30-66 százalékkal megnövekedhet 2070-ig, ennek fő oka a klímaváltozás.

Ha a mezőgazdasági gyakorlat nem változik és nem hoznak intézkedéseket a klíma felmelegedése ellen, akkor a kutatók szerint

évente több mint 28 milliárd tonnányi talajveszteséggel lehet számolni. Ez kétharmaddal több, mint a 2015-re becsült mérték.

Az alacsony és közepes jövedelmű trópusi és szubtrópusi országok számára a tanulmány szerint sokkal nagyobb kockázatot jelent az erózió mértékének növekedése, mint a magasabb jövedelmű, mérsékelt szélességi körökön fekvő országok számára. Hasonlóképpen sérülékenyebben a meredek hegyoldalakkal és kevés vegetációval rendelkező területek.

A talajerózió a termékeny földterület elvesztéséhez vezet, ami csökkenti a mezőgazdasági produktivitást és ezzel veszélyezteti a népesség élelemellátását.

„A talajerózió azonban befolyásolható fenntartható mezőgazdasággal és megfelelő politikai intézkedésekkel” – mondta Pasquale Borrelli, a Bázeli Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Reményei szerint a kutatócsoport jövendölései hozzájárulhatnak a talajveszteség fenyegető mértékének felismeréséhez.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!