Friss hírek

2010.02.23. 12:43

A Fidesz szerint folyik a pénz a tanulmányokra a fõvárosban

<p>Másfél milliárd forint értékben készíttetett megvalósíthatósági tanulmányokat a fõváros 2007és 2008 között a BKV-val kapcsolatban - mondta keddi sajtótájékoztatóján Papcsák Ferenc, a Fõvárosi Közgyûlés fideszes képviselõje. A tanulmányok jogi, pénzügyi és szakmai szempontból is aggályosak. A budai fonódó villamosról szóló tanulmány például Buda ostromáig nyúlik vissza és betûnként 51 ezer forintba került, vagyis egy oldal több mint egymillió forint értékû - tette hozzá a képviselõ. Az ellenzéki párt a hatósághoz fordul.</p>

Papcsák Ferenc elmondta: amikor megalakult a BKV-t vizsgáló fõvárosi bizottság, felvetették, hogy a társaságnál történtekért lehet-e politikai felelõs is. Emlékeztetett: az ellenzék többször indítványozott vizsgálatot a tömegközlekedési vállalat kapcsán, de javaslataikat sorra leszavazták. Hozzátette: az ügyben indult rendõrségi vizsgálatok azóta súlyos eredményeket hoztak.

A Fidesz nemrég bekérte a fõváros által 2007-2008-ban rendelt megvalósíthatósági tanulmányok jegyzékét és a vonatkozó költségeket. Ebbõl kiderül, hogy a fõváros által rendelt és fizetett tanulmányok értéke 964 millió forint, a fõváros cégei által fizetett dokumentumok pedig csaknem 457 millió forintba kerültek. Papcsák Ferenc szerint ez azt jelenti, hogy a fõváros úgy "szórt el" másfél milliárd forintot, hogy közben hitelekért "rohangált", a BKV adósságállománya pedig meghaladta a 90 milliárd forintot.

A fideszes politikus külön kiemelt három szerzõdést, amelyeknek összértéke csaknem 398 millió forint. A három dokumentum összesen 705 oldal, vagyis oldalanként 565 ezer forintba került az adófizetõknek - fogalmazott a képviselõ. Ezek között említett egy budai "fonódó" villamosközlekedéssel kapcsolatos tanulmányt, ami oldalanként több mint egymillió forintba került, és a várostrom történetét is tartalmazza. Papcsák Ferenc megdöbbentõnek nevezte azt a tanulmányt is, amelyik a Havanna lakótelep munkanélküliségi helyzetét értékelte. A képviselõ azt mondta: nem arról van szó, hogy ne lenne szükség tanulmányokra, de ilyenekre nincs. A politikus szerint az erre elköltött összegek könyörtelen számok, hiszen az így "kifolyt" pénzbõl akár 8 új buszt is kaphatott volna a BKV. Hozzátette: a hatósághoz fordulnak az ügyben..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!