Sport

2013.10.07. 08:39

DVTK vs. MSE - Öt lett, és ötről a hatra jutottak

A Mezőkövesd egy fél félidőn át jobban játszott, de végül nagyon kikapott Diósgyőrben.

A Mezőkövesd egy fél félidőn át jobban játszott, de végül nagyon kikapott Diósgyőrben.A labdarúgó NB I 10. fordulójában szombaton délután Diósgyőri VTK – Mezőkövesd Zsóry FC meccset rendeztek. A legutóbbi fordulóhoz képest négy helyen változott a két csapat összeállítása, Tisza, ill. Szántai, Bognár és Olasz maradt ki. A hazaiak csatára, Tisza és a kövesdi támadó Olasz a kispadra került, Szántai eltiltását tölti, Bognár I. pedig sérült. A kimaradók helyett Gosztonyi, illetve Horváth T. kapus, valamint Szalai és Menougong készülhetett a megyei rangadóra.Hasonlóra, mármint arra, hogy két megyei focicsapat egymás ellen bajnokit játszik az élvonalban, 32 éve nem volt példa, akkor a Diósgyőr az Ózdot fogadta, és győzte le 5-1-re. Ehhez hasonló fölényes sikerre a mostani meccs előtt, és főleg az első félidő első felében aligha számított bárki is. Ugyanis az újonc kövesdieknek volt tartásuk, és nem adták oda a területet a Diósgyőrnek, bátran és magabiztosan futballoztak, többet birtokolták a labdát, és építkeztek is. Olyannyira, hogy gólhelyzeteket is kialakítottak, és néhányszor csak a vendégjátékosokon, illetve Rados kapuson múlott, hogy nem született meg a meccs első találata. Vagyis a két csapat szurkolótábora közül a valamivel több mint félszáz fős kövesdiek voltak boldogabbak, a piros-fehér szimpatizánsok részéről a 24. percben fütty harsant fel a lelátón. Nem csak a szurkolók, a hazai kispad is látta, hogy ettől több kell, az addigi kétcsatáros játékon változtatott Sivic edző, Barczit a szélre küldte ki, és ennek ellőbb helyzetben, majd gólban jelentkezett az eredménye. A hetek óta jó formában játszó Barczi remek megoldásával gólt fejeltetett Futáccsal, és a félidő hajrájában egyértelműen a Diósgyőr dominált.

Fordulás után

A szünetben két játékosát is lecserélte a hazaiak szakvezetője, és Bacsa beállítása kitűnő húzásnak bizonyult. A második játékrészből csak pár perc telt el, amikor a mezőny két legjobbjának, Barczinak és Bacsának az akciója végén diósgyőri ziccer alakult ki, és lett belőle 11-es, illetve kövesdi létszámhátrány. Vagyis két egymást követő meccsén másodszor is idő előtt elvesztette kapusát a dél-borsodi gárda, hiszen a múlt héten kiállított és eltiltását töltő Szántai után Horváth T. is kiesett, így a harmadik számú kövesdi hálóőr, Ficsór állt a gólvonalra. Bravúrt bemutatni nem tudott, és a DVTK második góljával tulajdonképpen elveszett minden reménye a Kövesdnek arra, hogy pontot szerezzen. A hazaiak pedig innentől kezdve teljesen felszabadultan játszhattak, és a folytatásban szeretek is néhány szép gólt. Az ötödik után a diósgyőri közönség örömében hullámzott a lelátón, és nem csak a győzelmet ünnepelték a drukkerek, hanem a zsinórban elért hatodik (!) győzelmet, kapott gól nélküli győzelmet, amellyel a bajnokság egyharmadánál a második helyre jött fel a csapat a bajnoki tabellán, 11 helyezést javítva néhány héttel ezelőtti pozícióján.



Jegyzőkönyv

Diósgyőri VTK – Mezőkövesd Zsóry FC 5-0 (1-0)

Diósgyőr, 5700 néző. V.: Bognár (Kispál, Berettyán).

Diósgyőri VTK: Rados (7) – Eperjesi (6), Vadász (6), Kádár (7), Gohér (7) – Abdouraman (6) – Nikházi (7), Gosztonyi (7), Kostic (6) – Barczi (8), Futács (7). Vezetőedző: Sivic Tomislav.

Mezőkövesd-Zsóry FC: Horváth T. (6-2=4) – Búrány (5), Szalai (5), Fótyik (6), Éles (6) – Farkas B. (6), Hegedűs D. (5) – Kiss M. (5), Pilibaitis (6), Harsányi (6) – Menougong (5). Vezetőedző: Véber György.

Csere: Abdouraman helyett Bacsa (8) a 46., Kostic helyett Elek (6) a 46., Pilibaitis helyett Ficsór (5) az 54., Menougong helyett Balajti (-) a 62., Gosztonyi helyett Batioja (-) a 72., Hegedűs D. helyett Bagi (-) a 87. percben.

Sárga lap: Pilibaitis a 20., Hegedűs D. a 74., Balajti a 82. percben.

Kiállítva: Horváth T. az 51. percben.

Gólszerző: Futács (1-0) a 34., Futács, 11-esből (2-0) az 54., Bacsa (3-0) a 66., Batioja (4-0) a 80., Bacsa (5-0) a 84. percben.


Sivic Tomislav: – 5-0 után nem kell sokat beszélni, az eredmény önmagáért beszél. De az biztos, hogy nem kezdtük jól a meccset, úgy látszik, hogy megviselt bennünket az öt győzelem zsinórban, azt gondoltuk, elég, ha kimegyünk a pályára. A 25. percben átszervezést hajtottunk végre, hadrendet váltottunk, a szélre húztuk ki a játékot, és ebből gólt rúgtunk. A második félidőben a piros lap után már egyértelmű volt a győzelem. Gratulálok a fiúknak, de holnap új nap kezdődik, dogoznunk kell tovább, készülni a Paks elleni bajnokira, a Ligakupa meccsekre.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a szünetben meglépett kettős cserének mi volt az oka, Sivic Tomislav ezt válaszolta:

– Két védekező középpályás hoztam le, olyan játékosokat, akikről menet közben kiderült, hogy nem a mai meccsre valók. Kaptunk helyettük kreativitást és erőt a kispadról, úgyhogy ez bejött. Voltak jó teljesítmények, Bacsa Patrik szárnyalt, ha valaki, akkor ő ma biztosan kiharcolta, hogy ott legyen a kezdőcsapatban.


Véber György: – Csúnya lett a vége, a mi részünkről. Az első 25 perc nem úgy nézett ki, hogy 5-0-val zárunk, mert hellyel közzel megvalósítottuk, amit szerettünk volna, kivéve azt, hogy előnyhöz jussunk. Aztán egy mozdulat megváltoztatta a meccset, Futács helyzetére gondolok, onnan átvették a hazaiak az irányítást és az első félidő végén jobban játszottak. Innen az én szakmai értékelésemnek vége, mert a második játékrészben sok embert tett azért, hogy ne lehessen miről beszélni. 2-0 után a csapatom több játékosa is, mert emberhátrányban is lehet többféleképpen futballozni.

Arra a kérdésre, hogy az első félidőben általa említett Futács helyzet, illetve a bekapott gól után miért lett visszafogottabb a teljesítményük, a kövesdiek edzője ezt válaszolta:

– Még ha oly sok rutinos játékosunk is van, nem tudtuk ezt megfelelően kezelni, ezek azok a szituk, amikor egy picit többet kellene hozzá tenni. Nem is a gól, hanem a már említett helyzet volt a fő momentum, onnan fordult meg minden, addig nem volt baj. Hiányérzetem amiatt van, hogy amikor jól néztünk ki, 4-5 lehetőségünk is volt a gólszerzésre, ezek kimaradtak. Ha nem így lett volna, akkor másként alakul minden.



Percek, események

34. perc: Eperjesi indításával Barczi a jobb oldalon iramodott meg, aztán elkezdett befelé cselezni, és már a 16-oson belül jól adott középre, az érkező Futács pedig, a kapust megelőzve 3 méterről fejjel a a kapu jobb oldalába, 1-0.


51. perc: Barczi remek labdavezetése és passza után Bacsa került helyzetbe, a kaputól 12 méterre eltolta a labdát Horváth T. mellett, majd a kifutó kapuson megakadva a földre esett, az akció végén – az előnyszabálynak köszönhetően – végül Futács lőtt a kapu fölé, 7 méterről. Amikor pedig a labda elhagyta a pályát a játékvezető 11-est ítélt, és kiállította a kövesdi kapust.


54. perc: A kiállítás után kapust cserélt be a Kövesd, így pár percet várni kellett a büntető elvégzésére. Aztán amikor Ficsór a gólvonalra állt, Futács futott neki a labdának, és a jobbra mozduló kapus mellett a bal alsó sarkába lőtt, 2-0.


60. perc: Bacsa futott el a jobb oldalon, egészen az alapvonalig, majd elkezdett visszafelé cselezni. Már két védőn is túljutott, amikor úgy tűnt, a harmadik szereli, de harcosan visszaszerezte a labdát, és a kapunak háttal állva, 7 méterről hirtelen ráfordult a lövésre, a játékszer pedig a meglepett Ficsór mellett a rövid alsó sarokban kötött ki, 3-0.


80. perc: Futács húzódott vissza a labdával középen, majd jó ütemben passzolt a bal oldalon kilépő Nikházihoz. A középpályás lövés helyett önzetlenül még tovább tette a lasztit, perdítése után az akciót kísérő Batiojának nem okozott gondot 5 méterről az üres kapuba találni, 4-0.


84. perc: Elek jó indításával ezúttal Futács lépett meg a baloldalon, lapos, kapu elé belőtt labdájába a védők és a kapus között Bacsa bele tudott piszkálni, így a játékszer a elvetődő Ficsóron felpattanva a gólvonal mögé hullott, 5-0.



Az NB I állása:

1. Videoton FC 10 8 1 1 23-6 25 pont

2. Diósgyőri VTK 10 6 3 1 18-8 213. DVSC-TEVA 10 6 2 2 23-11 20

4. Ferencváros 10 6 – 4 15-14 18

5. Győri ETO FC 10 4 4 2 17-10 16

6. Szombathelyi Haladás 10 4 4 2 16-13 16

7. MVM Paks 10 4 3 3 15-15 15

8. Budapest Honvéd 10 4 2 4 14-12 14

9. Lombard Pápa Termál FC 10 4 1 5 12-14 13

10. Kecskeméti TE-Phoenix Mecano 10 3 3 4 14-19 12

11. PMFC-Matias 10 3 2 5 15-19 11

12. Puskás Akadémia 10 3 1 6 11-19 10

13. Mezőkövesd-Zsóry FC 10 3 1 6 14-24 10

14. Újpest FC 10 2 4 4 15-17 10

15. MTK Budapest 10 2 2 6 10-13 8

16. Kaposvári Rákóczi 10 1 1 8 8-26 4



DVTK számok

  • A DVTK élvonalbeli góltalansági rekordja 557 percnél tart, és ebből Ivan Rados nevéhez hat bajnoki, vagyis 540 perc fűződik (a DVTK korábbi, ezen a téren megdöntött rekordja 1966-ban állítódott fel, Tamás Gyula által, akinek négy meccsen át maradt érintetlen a hálója).
  • A DVTK legutóbb 2006. május 19-én szerzett öt gólt az NB I-ben, amikor a Kaposvárt győzték le 5-2-re.
  • A DVTK legutóbb a mostanihoz hasonló, ezzel megegyező különbséggel több mint 34 éve nyert az élvonalban, amikor 1979. március 4-én 5-0-re intézte el a Békéscsabai Előrét.

  • Kapcsolódó cikkek:

    Gólzáport hozott az első Diósgyőri VTK - Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzés a labdarúgó NB I-ben, igaz ennek csak a diósgyőriek örülhettek. Nézze meg Ön is a borsodi derbi felvételeit!

    Budapest, 2013. október 6., vasárnap (MTI) - A labdarúgó OTP Bank Liga góllövőlistája:

    Budapest, 2013. október 5., szombat (MTI) - A listavezető Videoton Újpest elleni magabiztos győzelmével megerősítette vezető helyét a labdarúgó OTP Bank Liga tabellájának élén, melyen a 10. fordulót követően a sorozatban a hatodik győzelmét aratott Diósgyőr áll a második helyen.

    Kiütéses győzelmet aratott a megyei rangadón a DVTK a Mezőkövesd ellen és ezzel 10 forduló után már a dobogón állnak a piros-fehérek az NB I-ben. Ön szerint ki volt a Diósgyőri VTK legjobbja a Kövesd ellen?

    Miskolc, Mezőkövesd - A labdarúgó OTP Bank Liga NB I. 10. fordulójában a Diósgyőri VTK gárdája a Mezőkövesd Zsóry FC csapatát fogadta szombaton 16 órától. Az összecsapásról élőben tudósítottunk a Borsod Online-on.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!