Büntetés egy török tévének Tintin dohányzó figurái miatt

Megbüntette a török médiahatóság az egyik tévécsatornát a Tintin rajzfilmsorozatban dohányzó figurák miatt. Törökországban tavaly vezettek be szigorú dohányzás-ellenes törvényt.

Bõ hat és fél millió forintnak megfelelõ lírát kell fizetnie a török TV8 csatornának, amiért a Tintin rajzfilmsorozatban dohányoztak a szereplõk. Haddock kapitány és más alakok váltották ki a török ORTT rosszallását, amely szerint ki kellett volna takarni a kínos részleteket. A dohányzás elleni törvény szigorítása óta így tesznek minden mûsor készítõi is, noha sokak szerint a módszerrel épp az ellenkezõjét érik el, hiszen nemcsak zavarja a nézõt a takarás, hanem még jobban oda is figyel a dohányos jelenetre.

A múlt évi jogszabálymódosítás óta tilos dohányozni minden nyilvános helyen, sõt még kávézókban és éttermekben sem szabad rágyújtani. A kormányzat eltökélte, hogy visszaszorítja a dohányzást Törökországban, amely a világ 10. legnagyobb cigaretta-fogyasztója. Jelenleg minden harmadik felnõtt, a férfiak pedig 48 százaléka rendszeresen dohányzik a hivatalos adatok szerint.