Büntessék-e a kéretlen reklámanyag készítőjét?

A kormány ezen a héten azt kérdezi az emberektől: szeretnék -e, ha meg lehetne tiltani, hogy a szórólapokat a postaládákba dobják.


A hétfői kormányszóvivői tájékozatón elhangzott az is, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gerincizületi problémái miatt szerdáig pihen.

A pontos kérdés így hangzik: “Egyetért-e Ön azzal, hogy jogszabály tiltsa a kereskedelmi célú reklámanyagok bedobását, ha a postaláda tulajdonosa jelzi, hogy nem tart ezekre igényt?”

Őri István a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) közigazgatása államtitkára elmondta, hogy egy ember évente 300 kilogramm háztartási szemetet “termel”, amiből 66 kiló csak a papír-hulladék.

A kabinet tervei szerint a postaládák tulajdonosai egy matricával jelezhetnék ha nem akarják, hogy szórólapokat dobáljanak be hozzájuk. Ha a matrica ellenére is bekerülnek a szórólapok, akkor a kormányzat nem a terjesztőt, hanem a reklám készítőjét szankcionálná. Ehhez a gazdasági reklámtevékenységről, illetve a postáról szóló törvényt kellene csak módosítani. A rendelet betartását pedig várhatóan a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) biztosítaná, de a büntetés módjáról és mértékéről még nem döntött a kormány.

Őri István ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kérdés csak a címzetlen és kéretlen szóróanyagokra vonatkozik, például a politikai pártok brossúráira nem, mivel ezek közcélú tájékoztatásnak minősülnek.

László Boglár kormányszóvivő elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő gerincizületi problémákkal küzd, ezért orvosa tanácsára jelenleg pihen. A miniszterelnök lemondta összes hétfői és keddi programját és várhatóan szerdán áll újra munkába.