Bűnösnek vallotta magát a washingtoni szaúdi nagykövet elleni merényletre készülő férfi

Washington, 2012. október 17., szerda (MTI) – Vádalku keretében bűnösnek vallotta magát kedden New Yorkban az a férfi, akit azzal vádolnak, hogy Teherán megbízásából Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetének meggyilkolására készült.

Az 57 éves, iráni származású, kettős (iráni és amerikai) állampolgársággal rendelkező Manssor Arbabsiart tavaly szeptemberben vették őrizetbe, majd októberben azzal vádolták meg, hogy az iráni biztonsági szervek megbízásából merénylet elkövetésére készült Adel al-Dzsubeir nagykövet ellen.

Arbabsiar korábban még ártatlannak vallotta a magát az ellene felhozott vádakban, nevezetesen abban, hogy részt vett egy terrorcselekmény elkövetésére és egy külföldi hivatalos személy meggyilkolásra irányuló összeesküvésben.

A Texasban élő férfi megpróbált Mexikóban másfélmillió dollárért felbérelni egy általa kábítószer-kereskedőnek vélt FBI-ügynököt, hogy a megfelelő időben robbantson fel egy, a szaúdi diplomata által kedvelt washingtoni éttermet, amelyet az amerikai kongresszus tagjai is gyakran látogatnak.

Az összegből végül 100 ezer dolláros foglaló érkezett külföldről egy manhattani bankba. A tervezett merénylet nem jutott el abba a szakaszba, hogy az összeesküvők a végrehajtáshoz szükséges robbanóanyagokat is beszerezzék.

Washington szerint a merényletterv mögött az iráni Forradalmi Gárda Kudsz Erő nevű, különleges műveletekre szakosodott alakulata állt. Teherán kitalációnak minősítette a vádakat.

Arbabsiar perében az ítélethirdetés január 23-án várható.

– MTI –Sporthírek