Bűnmegelőzés uniós forrásból

A fogvatartottak képzése, a pártfogók tevékenységének kiszélesítése és az Áldozatsegítő Szolgálat fejlesztése – ezek a fő pillérei az uniós forrásból megvalósuló bűnmegelőzési projektnek. Mindezek azt segítik elő, hogy a bűncselekmények elkövetői ne ismételjék meg tettüket, az áldozatok pedig ne váljanak ismét valamilyen bűn károsultjává. A program novemberben indul, egyelőre az ország három régiójában.

Várhatóan novembertől, az ország három régiójában indul egy nagyszabású bűnmegelőzési program uniós forrásból – ismertette egy csütörtöki sajtótájékoztatón Sömjéni László, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) büntetőpolitikai főosztályának vezetője. Ez a három terület az Észak-Alföld, Észak-Magyarország és a Dél-Dunántúl. Ezekben a régiókban ugyanis az országos átlagot meghaladja a bűnözés. A kiemelt projektre több mint kétmilliárd forintot fordítanának.

A bűncselekmények harmadát olyanok követik el, akik korábban már voltak börtönben, ezért a program egyik része erre koncentrál. Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának stratégiai és koordinációs helyettese elmondta, hogy a három érintett régióban összesen 12 büntetés-végrehajtási intézmény van, ezeket vonják be a programba. A cél az, hogy a fogvatartottak olyan szakmákat sajátíthassanak el, amelynek segítségével szabadulásuk után el tudnak helyezkedni. A képzés mellett különféle tréningeket is terveznek, mint például a konfliktuskezelés. Jelenleg egyébként a büntetés-végrehajtási intézményekben büntetésüket töltők 15 százalékának a nyolc általánosa sincs meg – főként őket, illetve a fiatalokat próbálják majd bevonni a képzésbe.

A börtönökben tartott képzések mellett fontos, hogy a szabadulók a társadalomban is érvényesülni tudjanak, ezért a Pártfogó Felügyelői Szolgálatnál is fejlesztéseket terveznek – mondta Hatvani Erzsébet, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója. Ilyen például az egyéni tanácsadás, a csoportos foglalkozások vagy a munkaerőpiaci tanácsadás. Azt is tervezik, hogy egyre nagyobb szerepet kapjon a közérdekű munka, mint büntetés. Ezzel a bűncselekmények elkövetői ugyanis a települések szépítésében vesznek részt.

Szintén fontos eleme a programnak az egyre szélesedő áldozatsegítés. A tervek szerint az Áldozatsegítő Szolgálat ezentúl 24 órás diszpécserszolgálatot tart majd, lesznek önkéntesek és pszichológusok is köztük.

Sömjéni László beszélt arról is: ha a program beválik, 2011. után országossá szélesíthetik.