Bűnösnek találták a költségelszámolással csaló volt brit képviselőt

A háromból két vádpontban nyilvánította bűnösnek költségelszámolási csalás miatt egy londoni bíróság a brit parlament volt munkáspárti képviselőjét csütörtökön. Az 57 éves Jim Devine a negyedik politikus, aki bíróság elé került a Daily Telegraph által 2009-ben kirobbantott elszámolási botrány kapcsán.

A vád szerint Jim Devine hazudott, amikor képviselőként takarítási és nyomtatási munkákra számlákkal költségelszámolást kért csaknem nyolc és félezer font értékben. Az eset 2008 júliusa és 2009 májusa között történt. Ekkor a Munkáspárt volt kormányon NagyBritanniában.

Devine tagadta a vádakat. Azt állította, hogy jóhiszeműen járt el, mert a brit parlament büféjében kissé italosan hallgatott valakinek a tanácsára. Devine volt irodavezetőjét is hibáztatta. A volt képviselőt végül egy vádpontban felmentették, kettőben viszont elmarasztalták. Ítéletét a brit jogrendnek megfelelően később hirdeti ki a bíró.

Januárban John Taylort, a Lordok Házának konzervatív tagját találta bűnösnek egy bíróság elszámolási csalás vádjában. Az ő ítéletét is később hirdetik ki. Szintén az ítéletre vár Eric Illsley volt munkáspárti, majd független képviselő. A múlt hónap viszont megkapta ítéletét egy negyedik képviselő a költségelszámolással történt manipuláció miatt. A Munkáspárt korábbi tagját, David Chaytort másfél év börtönre ítélték.

– Független Hírügynökség –