Bulvár, celeb

2012.02.27. 10:21

Oscar-díj 2012: A némafilmes mindent vitt

A némafilmes című fekete-fehér némafilm alkotói aratták a legnagyobb diadalt a 84. Oscar-díjátadó ceremónián: a produkció összesen öt Oscart nyert a legfontosabb kategóriákban.

A némafilmes című fekete-fehér némafilm alkotói aratták a legnagyobb diadalt a 84. Oscar-díjátadó ceremónián: a produkció összesen öt Oscart nyert a legfontosabb kategóriákban.  

A némafilmesé lett a legjobb film, rendezés, a férfi főszereplő (Jean Dujardin) díja, Scorsese Hugója öt technikait kapott a 84. Oscar-gálán. Meryl Streep, A Vaslady címszereplője kapta a legjobb színésznő és Jean Dujardin, A némafilmes című alkotás francia sztárja nyerte el a legjobb színész díját a 84. Oscar-díjátadó gálán Los Angelesben helyi idő szerint vasárnap este.

 

A The Artist – A némafilmes lett az este legnagyobb nyertese: elnyerte a legjobb film, a legjobb zene (Ludovic Bource) és jelmez díját (Mark Bridges), valamint a film francia sztárja, Jean Dujardin nyerte a  legjobb férfi főszereplő díját is. A legjobb rendezés díját viszont Scorsese Hugója kapta - amely alkotást A némafilmeshez hasonlóan - 5 Oscarral jutalmaztak. A legjobb női mellékszereplő kategóriában Bérénice Bejo elől Octavia Spenceré happolta el az Oscar-díjat, a segítség győzelme pedig erősítette azokat az összeesküvés-elméleteket, amelyeket Mark Wahlberg szellőztetett meg a kiszivárogtatott nyertesekről. A legjobb színész Jean Dujardin lett, aki első jelölését Oscar-díjra is váltotta, s ezzel legyőzte George Clooney-t.

A 84. Oscar-gála csillaga volt Meryl Streep is, A Vaslady címszereplője kapta a legjobb színésznő díját, amivel a harmadik szobrocskát zsebelte be. 17 jelölésével már így is rekorder, de a legtöbb Oscart eddig Katherine Hepburn kapta. Ha nagy baj nem történik, korunk legnagyobb színésznője be fogja érni. A meghatott Meryl Streep A Vaslady második Oscarját hozta el (a smink mellett), s fantasztikus volt látni, hogy ekkora meghatottsággal fogadta a színésznő a díjat, amit harminc éve nyert el utoljára, most viszont már harmadszor diadalmaskodott.

Meglepetés volt a legjobb eredeti forgatókönyv díja

Ahogy az várható volt, a technikai kategóriákban Martin Scorsese A leleményes Hugója nyert, amely a legjobb operatőr elismeréssel együtt összesen öt díjjal gazdagodott az este során. Robert Richardson a JFK – a nyitott dosszié és az Aviátor után harmadik aranyszobrocskáját vehette át pályafutása során.

 A fontosabb kategóriák közül a legjobb eredeti forgatókönyv díjat meglepetésre Woody Allen nyerte Éjfélkor Párizsban című filmjéért. Allen utoljára 1988-ban nyert Oscart a Hannah és nővérei forgatókönyvéért – akkor sem, most sem jött el jó szokásához híven az Oscar-gálára. Az adaptált forgatókönyvek között a papírformának megfelelően Alexander Payne Utódok című filmje nyert, a legjobb külföldi film az iráni Nader és Simin – Egy elválás története lett. Ezzel első alkalommal nyert iráni mozi Oscar-díjat. És az este másik rekordját is egy papírforma-győzelem hozta: Christopher Plummer a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában 82 évesen nyert Kezdők című filmjével. A legjobb animációs film nyertese a Rango lett, legyőzve a magyar Kecskeméti Animációs Filmstúdióban készült Chico & Ritát. A legjobb dokumentumfilmek között pedig Wim Wenders Pina Bausch-filmje túl intellektuális volt az akadémia tagjai számára, akik helyette az amerikai fociról szóló negédes amerikai Undefeatedet választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!