Légfegyveres Eb

2020.03.02. 19:34

Elégedett a magyar csapattal a kapitány

A magyar csapat minden előzetes célt teljesített, sőt, az aranyérmek számával még felül is múlta az elvárásokat a wroclawi olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon Győrik Csaba szövetségi kapitány szerint.

A későbbi aranyérmes Péni István a puskások versenyében a wroclawi légfegyveres Európa-bajnokságon 2020. február 29-én.

Forrás: MTI/PAP

Fotó: Maciej Kulczynski

A vasárnap zárult lengyelországi kontinensviadalon már a juniorok megadták az alaphangot, ugyanis a férfi puskásoknál Hammerl Soma révén, illetve vezetésével az egyéni, valamint a csapatversenyt is megnyerték, puska vegyespárosban Pekler Zalán és Mészáros Eszter diadalmaskodott, míg női puskában Mészáros bronzérmet szerzett.

A felnőttek aztán szintén kitettek magukért, Péni István megnyerte a férfi légpuskát, melyben Sidi Péter az alapversenyben lett első és ezzel olimpiai kvótás, a finálét pedig a hetedik helyen zárta.

Természetesen elsőként Péni Istvánt kell kiemelni, nagyszerűen versenyzett, de Sidi Péter is minden dicséretet megérdemel, nagyon régen lőtt már ennyire stabilan kimagaslóan, aminek nagyon örülök

mondta a szakvezető.

Győrik Csaba nem csupán a férfi puskásokkal volt elégedett, Dénes Eszter ugyanis női puskában hatodik lett és közel volt a kvótához, vegyespárosban pedig Pénivel ezüstérmet nyert, míg a pisztolyosoknál a Tátrai Miklós, Major Veronika kettős úgy lett negyedik, hogy egy hajszál választotta el a bronzéremtől a helyosztón.

Az elmúlt években nekem az hiányzott elsősorban a nagy világversenyeken, hogy az olimpiai számokban nem jött ki általában a lépés. Most viszont nem lehet panaszunk, puskában egyéniben és vegyespárosban is ott voltunk az elején, pisztolyban pedig a vegyescsapat volt közel az éremhez jegyezte meg a kapitány, hozzátéve, hogy hiányérzete csak a női pisztolyosok egyéni versenye miatt van. Sike Renáta jó formában volt, de sajnos elizgulta. Már a pénteki alapverseny előtt látszott rajta, hogy feszültebb a szokásosnál, de nemcsak neki, hanem Major Veronikának sem jött ki a lépés.

Győrik Csaba ugyanakkor azt is elmondta, tragédia nem történt, a világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes Sike nem felejtett el lőni és Plzenben, a májusi, utolsó olimpiai kvalifikációs viadalon meg tudja szerezni a kvótát, légpisztolyban és sportpisztolyban is képes lehet rá.

A puskásoknak és pisztolyosoknak a plzeni az utolsó kvalifikációs lehetőségük. Ezen a viadalon számonként három-három lövő szerepelhet egy országból, viszont a már kvótát szerzett sportolók nem indulhatnak, illetve adott számokban azon nemzetek versenyzői, akik a maximális, két indulási jogot már korábban begyűjtötték.

A magyarok Sidi wroclawi sikerével négy tokiói kvótával állnak, tavaly ugyanis Péni István, Major Veronika és Mészáros Eszter szerzett indulási jogot.

Mivel Sidi 10 méteren, Péni pedig az 50 méteres összetett számban kaparintotta meg a kvótát, magyar sportlövő minden számban nevezhető lesz Plzenben. Ott a szövetségi kapitány szerint női pisztolyban, illetve női és férfi puskában is van esélye a magyaroknak. Ugyanakkor nem lesz könnyű dolguk, mivel a férfi és női légpuskában 2-2, a többi versenyben pedig csupán egy-egy lövő juthat ki a nyári játékokra.

A tokiói olimpiára a világranglistáról is kijut számonként egy versenyző, erre viszont jelen állás szerint magyar lövőnek nincs esélye.

Borítókép: a későbbi aranyérmes Péni István a puskások versenyében a wroclawi légfegyveres Európa-bajnokságon 2020. február 29-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!