Bulgáriában a volt állambiztonsági ügynökök nem lehetnek kulcspozícióban

A bolgár parlament szerdán elfogadta azt az új szabályt, amelynek értelmében a törvényhozásban nem tölthetnek be kulcspozíciókat az egykori állambiztonsági szerveknek dolgozó vagy a velük együttműködő politikusok. Így nem lehetnek házelnökök, alelnökök és bizottsági elnökök. Az egykori munkatársak vagy kollaboránsok a jövőben nem utazhatnak külföldre parlamenti delegációval sem.

Az új előírást 146 képviselő támogatta, 32-en ellenezték. Közülük a legtöbben a szocialisták és a török kisebbségi képviselők voltak. Szerintük a tiltás “nincs összhangban az alkotmánnyal.”

A honatyák érintettségét vizsgáló parlamenti bizottság adatai szerint a nemrég megválasztott törvényhozásban kilenc olyan képviselő van, akit érint az új előírás. Öten a török kisebbség soraiból kerültek ki, négyen pedig a jobbközép GERB pártból. Ez utóbbi nyerte meg a július 5-én tartott választásokat is.

Bulgáriában a rendszerváltáskor több törvényt is elfogadtak az egykori ügynökökkel kapcsolatban, ám szankciókat egyik szabály sem írt elő. 1992-ben a Bolgár Tudományos Akadémia és az egyetemek is megtiltották egykori állambiztonságiak vagy a velük együttműködők alkalmazását, ám az alkotmánybíróság ezt akkor “diszkriminatívnak” nevezte és 1995-ben hatályon kívül helyezte.

A képviselők érintettségét vizsgáló parlamenti bizottság szerint az államfő, Gerogij Parvanov is kollaborált, ám a politikus ezt tagadja. A testület szerdán nyilvánosságra hozott egy névjegyzéket is, amelyben 26 magas beosztású tisztségviselő neve olvasható, aki a nemzeti bankban dolgozik, korábban pedig együttműködött az állambiztonsági szervekkel.