Bükkszentkereszten főtt a legtöbb káposzta

Akt.:
Péntek óta főttek a finom falatok
Péntek óta főttek a finom falatok - © Fotó: Vajda János
Bükkszentkereszt – Hétezer töltelékkel készült a bükkszentkereszti töltött káposzta szombaton. Ennek köszönhetően sikerült az eddigi rekord megdöntése: a nyírségiek ugyanis 4700-zal tartották a csúcsot.

Igaz, ők a náluk szokásos kis töltelékeket készítették, Bükkszentkereszten azonban nagy gombócok rotyogtak a fazékban. Ráadásul ez tótos töltött káposzta volt, hiszen a település szlovák nemzetiségű lakói receptje alapján készült: nem rizzsel, gerslivel, fokhagymával, és sokkal fűszeresebben, paprikásabban, mint a hagyományos.

A bükkszentkeresztiek egész héten készültek a rekord­kísérletre, erre az alkalomra egy három köbméteres edényt is készítettek. A töltött káposztát péntek este tették oda főni, majd szombat hajnalra el is készült, az edénynek köszönhetően pedig hosszú órákig tartotta a hőmérsékletét. Mindezt Jámbor Flórián, Bükkszent­kereszt polgármestere mondta el lapunknak.

Azt is, hogy a káposztát Lükő Péter szakács készítette, aki már tavaly is segédkezett Bükkszent­kereszten, amikor is a fánksütés rekordját sikerült megdönteniük.

„Aggódtunk, ennyi töltelék hogy fogy majd el, de délutánra már volt, akinek nem tudtunk adni a káposztából” – árulta el. A rossz idő ellenére sokan kilátogattak a bükki településre, ahol a rekordkísérlet mellé műsor is járt, valamint az Agyagbanda szolgáltatta a talpalávalót.

ÉM-NSZR
hirdetés


hirdet�s