Bükk-vidéki összefogás a geopark létrehozásáért

Felsőtárkány – A Bükki Nemzeti Park (BNP) nyugati kapujában, Felsőtárkányban találkozott a Bükk-vidék Geopark létrehozásának érdekében a napokban Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye településeinek számos polgármestere.

Az összejövetelt dr. Juhász Attila Simon felsőtárkányi, Erdős Tamás répáshutai, Kormos Krisztián borsodnádasdi és Guczi István szomolyai polgármesterek kezdeményezték.

Az összegyűlteket a házigazdák részéről Bajzát Ferenc alpolgármester, a BNP részéről Rónai Kálmánné igazgató, a Magyar Geopark Bizottság tagja, valamint a Földművelésügyi Minisztérium részéről Balczó Bertalan főosztályvezető köszöntötte, majd meghallgatták a nemzeti park tájékoztatását a geopark létrehozásának lehetőségéről, annak turizmusra, térségfejlesztésre, természetvédelemre gyakorolt hatásairól.

A rendezvény zárasaként a Bükk-vidék 105 településének jelen lévő képviselői szándéknyilatkozat aláírásával kezdeményezték a Bükk-vidék Geopark létrehozását, egyben felkérték a nemzeti park igazgatóságát, hogy készítse el a felterjesztés szakmai anyagát, a Magyar Geopark Bizottság, majd az UNESCO és a Geoparkok Európai Szövetsége felé.

Páratlan értékek

A Bükk hegység és közvetlen környezete (a Bükkalja, a Bükkhát és a Tarna völgye) bővelkedik olyan földtudományi értékekben, amelyek mind a turizmus, mind az oktatás, bemutatás, szemléletformálás tárgykörébe bevonhatók, ugyanakkor részét képezhetik térség- és területfejlesztési programoknak. A geopark tehát földtani-földrajzi adottságokra épülő térségfejlesztési koncepció, amely munkaszervezete révén kapcsolódik a nemzeti és nemzetközi geoparkok hálózatához.

ÉM