Bukaresti vizsgálóbizottság követeli a román államfő felfüggesztését

Traian Basescu román államfő felfüggesztését kezdeményezi egy speciális parlamenti vizsgálóbizottság. A szerdán nyilvánosságra hozott, 19 vádpontot felsorakoztató, és az alkotmánybíróság elé terjesztett jelentésében a testület azzal vádolja a köztársasági elnököt, hogy hivatala ellátása közben sorozatosan megszegte az alkotmány előírásait.

Hétszáz oldalas beadványában a vizsgálóbizottság nem kevesebbet állít, minthogy Traian Basescu számos bűncselekménnyel gyanúsítható. A parlamenti képviselőkből álló testület egyebek mellett törvénytelen lehallgatások engedélyezésével, kereskedelmi társaságok előnyökhöz juttatásával, az igazságszolgáltatás akadályoztatásával, politikai válság gerjesztésével vádolja a politikust.

A jelentés azonban többnyire politikai síkon, nyilatkozatokra, és nem bizonyítékokra támaszkodva támadja Basescut. A dokumentum például abban látja megalapozottnak a törvénytelen lehallgatások vádját, hogy az elnök a bukaresti kormány egyik tavalyi, általa vezetett ülésén arra figyelmeztette a minisztereket: vigyázzanak, nehogy az ügyészség látókörébe került emberekkel folytassanak telefonbeszélgetést.

Az államfő tevékenységét vizsgáló testület létrehozását heves parlamenti vita előzte meg februárban, amelynek során a kormányzó román Demokrata Párt (Basescu egykori pártja) nem is delegált képviselőt a bizottságba. A demokraták azt is kifogásolták, hogy a bizottság élére azt a Dan Voiculescu konzervatív pártelnököt választották, aki bizonyítottan együttműködött a volt román titkosszolgálattal.

A bukaresti alkotmánybíróságnak húsz napon belül kell döntenie, hogy megalapozottnak tartja-e a Basescu elleni vádakat. Ha a taláros testület helyt ad a kérésnek, akkor Románia parlamentje hivatott dönteni egy, az elnök felfüggesztése tárgyában rendezendő népszavazás kiírásáról. A referendum sikeressége azonban kétséges, mivel hatvan százalékos népszerűségi mutatójával Traian Basescu a legkedveltebb politikus Romániában.