Bugár nem tart az MKP radikalizálódásától

Bugár Béla sajnálja, hogy – fogalmazása szerint – hazugsággal sikerült változást elérni a Magyar Koalíció Pártjában (MKP). A szlovákiai magyar párt szombati révkomáromi tisztújító kongresszusán az eddigi vezető tizennégy szavazattal maradt alul kihívójával, Csáky Pál eddigi alelnökkel szemben. Bugár a hazugság említésével arra utalt, hogy Csáky megvádolta őt: az elmúlt években egy gazdasági lobbicsoportnak szolgáltatta ki a pártot. E csoportot szerinte Világi Oszkár szlovákiai magyar üzletember, a MOL leányvállalataként működő pozsonyi Slovnaft kőolaj-finomító cég vezérigazgatója irányítja. Bugár és Világi ezt határozottan cáfolta.

Bugár a szavazás előtt a küldötteket arról tájékoztatta, hogy legfeljebb további négy évre vállalná az elnöki tisztséget, mert addig egy fiatalabb pártvezetést kell kinevelnie az MKP-nak. A következő megbízatási időszakban képviselőjelöltként sem indul, de a pártnak továbbra is tevékeny tagja kíván maradni. A Csáky által neki felajánlott tiszteletbeli elnöki posztot Bugár nem fogadta el, mondván, csak a pártvezetői tisztségért indult.

Bugár nem titkolta, hogy a Csákyt nyíltan támogató Duray Miklóst nem jelölte volna alelnöki posztra. Csáky Durayt stratégiai alelnöknek javasolta, de Bugár nem tart attól, hogy emiatt a magyar párt radikalizálódnék. Szerinte ugyanis Csáky reálpolitikus, aki tudja, milyen politikát képviselhet Európában. Durayt elsősorban a szlovák közvélemény egy része radikális politikusnak tartja.

A tisztújító küldöttgyűlés a pártvezetőség megválasztásával folytatódik.Sporthírek