Bugár mellett Csáky is indul a pártelnöki posztért

Pozsony – Csáky Pál is indul a Magyar Koalíció Pártja elnöki posztjáért a szlovákiai magyar párt március 31-i tisztújító kongresszusán – ezt a politikus jelentette be kedden.

A pártban jelenleg alelnöki tisztséget betöltő Csáky személyében így először akad kihívója Bugár Béla pártvezetőnek, 1998-as elnökké választása óta.

Csákyt két járás küldöttgyűlésén jelölték a tisztségre. Hangsúlyozta, az elmúlt napokban sok, az MKP-n belüli viszonyokat ismerő párttaggal és párton kívülivel találkozott, s az eszmecserék alapján döntött az indulás mellett.

A kongresszuson további személy jelölése sem kizárt, ám megfigyelők szerint kevéssé valószínű. Duray Miklós, az MKP ügyvezető alelnöke a rimaszombati járási küldöttgyűlésen kérte a jelenlévőket, hogy támogassák Csáky országos pártelnökké választását.

Csáky Pál 1998 és 2006 között a szlovák kormány kisebbségekért, emberi jogokért és európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettese volt. Keddi sajtótájékoztatóján közölte, ha pártelnökké választják, 2009-ben nem indul az európai parlamenti választásokon.