Bugár: Csáky nem megfelelően tájékoztatott a szlovákiai magyarok kárpótlásáról

Bugár Béla
Bugár Béla
Csáky Pál nem megfelelően tájékoztatott arról, hogy ősszel tervezetet terjeszt szlovák parlament elé a Beneš-dekrétumok sújtotta szlovákiai magyarok erkölcsi és anyagi kárpótlására – nyilatkozta Bugár Béla.

Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke először a Magyar Nemzetet tájékoztatta erről a szándékáról. Bugár Béla a bejelentés módját több szempontból is bírálja. “A pártelnökség nem vitatta meg ezt a kérdést – ez az egyik probléma. A másik gond az, hogy az Elnök úr ezt Magyarországról üzente Szlovákiába, s ez rossz” – fogalmazott a Magyar Koalíció Pártjának előző vezetője.

Bugár Béla úgy véli: először ki kellett volna dolgozni a tervezetet, és arról tájékoztatni legalább az ellenzéki pártokat vagy az összes parlamenti erőt. “Megtörténhet, hogy ha nem ismerik a javaslat tartalmát, akkor mindenki úgy fogja magyarázni, ahogyan akarja, s lehet, ezért elutasítják” – mondta Bugár.

A Beneš-dekrétumokként ismert második világháború utáni csehszlovák elnöki rendeletek alapján szlovákiai magyarok tömegeit fosztották meg jogaitól, vagy korlátozták őket jogaik gyakorlásában – beleértve a tulajdonjogokat is. Csáky Pál az üggyel kapcsolatban egyelőre annyit közölt: a szlovák parlamentnek bocsánatot kellene kérnie az érintettektől, és szlovák költségvetési forrásból alapítvány jönne létre, amelynek pénzét a szlovákiai magyar közösség használhatná. A javaslat sikerében nem igazán bízik, de erkölcsi kötelességének tekinti az előterjesztését – tette hozzá.

A szlovák pártok egyelőre elutasítják a felvetést.