Büfékben csapott le a vámkommandó

Minden ötödik büfés nyugta nélkül árusított a hétvégi akció idején a strandokon, és ismeretlen eredetű szeszt is kínáltak. A megye több strandján csaptak le egy időben a Miskolci Fővámhivatal civilruhásai.

A megye több strandján csaptak le egy időben a Miskolci Fővámhivatal civil ruhásokból álló akciócsoportjának emberei a hosszú hétvégén. Előbb vásárlóként viselkedve rendeltek, nem sokkal később pedig immár felfedve inkognitójukat vizsgáltak, tettek megállapításokat és készítettek jegyzőkönyveket.

Adózatlanul árultak

Zsóriban, Bogácson, Miskolcon a Selyemréten, Sárospatakon Végardón és Tiszaújvárosban található strandfürdőkbe mentek be elsősorban a fináncok, majd rendeltek a pultnál. Erdélyi János alezredes, a Miskolci Fővámhivatal parancsnoka elmondta, hogy tizenöt próbavásárlást, és tizenhét jövedéki ellenőrzést tartottak munkatársai az ellenőrzés napján a különféle vendéglátó helyeken. A revizorok adatai szerint az akció idején ellenőrzöttek közül minden ötödik helyen nem tettek eleget a nyugtaadási kötelezettségnek. Magyarul zsebre dolgoztak. Amiről ugyanis nem adtak nyugtát, abból a bevételből adót sem fizetnek.

Folyamatos akciók

A jövedéki ellenőrzés során majd minden harmadik üzletben előfordult, hogy nem tudták számlával igazolni a szeszes ital származási helyét, és olyan is akadt, hogy zárjegy nélküli italt adtak el. A pénzügyőrök egy helyszínen foglaltak nagyobb mennyiségű gyanús eredetű szeszes italt. Erdélyi János elmondta még, hogy a most feltárt törvénysértések nyomán a szabálysértési és jövedéki eljárások folyamatban vannak, és összességében milliós nagyságrendű pénzbírság kiszabására lehet számítani. A parancsnok rámutatott, hogy az ilyen, egyidőben végrehajtandó akciósorozatnak ezzel nincs vége. Visszatérően megjelennek bárhol, és újabb üzleteket is górcső alá vesznek az év hátralévő részében. A statisztikai adatok szerint ugyanis az idén nőtt azoknak a száma, akik nem adtak nyugtát, és így próbálják meg elkerülni adózási és közteherviselési kötelezettségüket.

Kapcsolódó cikkek: