Friss hírek

2010.01.13. 20:53

Bocsánatot kért az izraeli külügyminiszter-helyettes a török nagykövet megalázásáért

<p>Bocsánatot kért az izraeli külügyminiszter-helyettes a török nagykövettõl, amiért "megalázó" módon bánt vele, amikor bekérették az izraeli külügyminisztériumba. - közölte szerdán az izraeli kormányfõ hivatala, amely szerint ezzel remélhetõleg véget ér a hirtelen támadt konfliktus a két, szövetséges ország között.</p>

Az ügy elõzménye, hogy az egyik török tévé által sugárzott sorozatban az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynökeit gyerekrablóként mutatták be. Válaszul az izraeli kormánykoalíció szélsõjobboldali külügyminiszterének, Avigdor Libermannak a helyettese, Danny Ajalon a bekéretett nagykövetet megalázta.

A nagykövet hosszú várakozásra kényszerült egy folyosón, majd irodájában fogadta õt a miniszterhelyettes, ügyelve arra, hogy találkozójuk idején csak izraeli zászlócska legyen az asztalon. A fotók tanúsága szerint Oguz Celikhol bûnbánó arccal ült egy alacsony kanapén, míg Ajalon és három munkatársa magas székekrõl nézett le rá. Kezet sem fogtak vele.

A miniszterhelyettes arról is "gondoskodott", hogy semmilyen ital, egy pohár víz se legyen a szobában. Aztán két izraeli tévé kamerái elõtt lehordta a nagykövetet a sorozat miatt. Válaszképpen Ankarában, a török külügyminisztériumba kérették kedden Gabi Lévi izraeli nagykövetet. Feridun Sinirlioglu helyettes államtitkár fogadta, és magyarázatot kért tõle, majd rosszallását fejezte ki saját a nagykövetét ért sérelmek miatt.

Benjamin Netanyahu izraeli kormányfõ hivatalának szerdai közleménye szerint a miniszterelnök, Lieberman és Ajalon egyeztettek egymással, majd a külügyminiszter-helyettes egy bocsánatkérõ levelet küldött a nagykövetnek. A közlemény szerint Netanyahu "kifejezte aggodalmát a történtek miatt, és utasította kormánya tagjai, hogy elõzzék meg az ehhez hasonló incidensek kialakulását a jövõben". A két ország 1996-ban védelmi együttmûködési egyezményt kötött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!