Budapestre érkezett II. Ramszesz – RTL Híradó

Kicsomagolták Budapesten II. Ramszeszt – megérkezett ugyanis a fáraót ábrázoló több mint háromezer éves, de ettől függetlenül nagyon jó állapotban maradt szobor. A lelet azért is nagyon érdekes, mert a néhai uralkodót nagyjából életnagyságban ábrázolja. A történészek szerint harminc éve nem volt ilyen értékes egyiptomi lelet Magyarországon – számolt be szerdán az RTL Híradó.

II Ramszesz “európai turnén van”: Szlovéniából érkezett Budapestre, a Szépművészeti Múzeumba a több mint háromezer éves szobor. Az alkotást olyan gondosan becsomagolták, hogy csak a külső burok leszedéséhez három ember, több csavarhúzó és egy kis kézügyesség kellett.

Bán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy II. Ramszesz a legismertebb és legnagyobb fáraója az egyiptomi birodalomnak, 66 évig uralkodott.

A szobor életnagyságú, azt a pillanatot ábrázolja, amikor a fáraó éppen egy istennek mutat be áldozatot. Ilyen jó állapotú szoborból nagyon kevés maradt meg, a múzeum szakemberei azt mondják: több mint harminc éve nem volt ilyen fontos egyiptomi lelet Magyarországon.

II. Ramszesz egyébként igen nagy lábon élt, több felesége volt, emellett több úgynevezett mellékfelesége és jónéhány ágyasa is. Így aztán nem csoda, hogy uralkodásának végére már több mint száz gyereke volt.