Budapestre érkezett a Titanic

Hétvégén megérkeztek a Millenáris Fogadóba a szeptember 1-jén nyíló Titanic tárlat leletei. Az amerikai RMS Titanic Társaság több mint 5500, a tengerfenékről felhozott tárgyi leletből állította össze az “Eredeti leletek – igaz történetek” című kiállítást. Közép-Európában először Budapesten mutatják be a Titanic tárlatot a ShowTime Budapest és az RTL Klub közös szervezésében.

Összesen 15 darab egyenként 10 tonnás kamion szállította Budapestre az utazó kiállítás anyagát . Azóta egy 30 fős nemzetközi stáb napi 12 órában dolgozik azon, hogy minden a helyére kerüljön a jövő szombati nyitásig – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a tárlat projektvezetője. A kiállítás helyszínének átalakítása már hetek óta tart, tette hozzá Dobsi Adrienn. Az első feladat a Millenáris Fogadó teljes elsötétítése volt. Ezt követte a 300 méter hídelem, valamint a több száz világítótest és több kilométernyi kábel beépítése.

A kiállítás területén az előírásoknak megfelelő hő és páratartalmat kell biztosítani a 4000 méter mélyről felhozott leletek számára. Csak az amerikai RMS Titanic társaság két alkalmazottja érhet a speciálisan konzervált leletekhez, mondta el a projektvezető. A kiállítás egyik legkülönlegesebb eleme egy jéghegy, amit már most elkezdtek “hízlalni”. A jéghegy érintésével a látogatók megtapasztalhatják, hogy milyen gyilkosan fagyos volt a tengervíz a tragédia éjszakáján – közölte Dobsi Adrienn.

A Titanic kiállítás 1991 óta járja a világot. Eddig 18 országban, 16 millióan nézték meg az elsüllyeszthetetlennek tartott luxus óceánjáró gőzhajó tárgyait. A Titanic 1912. április 14-én jéghegynek ütközött és elsüllyedt. A hajózás történetének legnagyobb katasztrófájában 1517 ember halt meg. A hajóroncsot 1985-ben fedezte fel Robert Ballard. Több éves munkával hozták fel az Észak-Atlanti-óceán aljáról, a csaknem 4 ezer méter mélyen nyugvó Titanicról a tárgyakat.

A kiállításra már július közepe óta lehet elővételben belépőket vásárolni. Dobsi Adrienn elmondta, már több ezer jegyet értékesítettek. A kiállítást szeptember 1-és november 26-a között nézhetik meg a látogatók a Millenáris Fogadóban.

További információ a tárlatról : www.titanic.origo.hu oldalon olvasható.