Budapesti útdíj – Tarlós István semmiképpen nem támogatja az útdíj bevezetését

Budapest, 2012. január 31., kedd (MTI) – Tarlós István semmilyen körülmények között nem támogatja az útdíj bevezetését Budapesten, a főpolgármester biztos abban, hogy ezt a miniszterelnök és a kormány sem teszi.

 

A főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy a matricás, havi 10 ezer forintos útdíjat bevezetik Budapesten. Mint mondta, ez elméleti lehetőség volt a kormánynak eljuttatott 12 alternatíva közül, s a legsúlyosabb, legtöbb kockázati elemet tartalmazó javaslat volt.

Az annak eredetét firtató kérdésre válaszolva Tarlós István úgy fogalmazott: “mivel rajtam kívül többen is így emlékeznek, egész nyíltan megmondom: az V. kerületi polgármester javasolta ezt a matricás útdíjat, olyannyira, hogy a BKK vezérigazgatójának állítása szerint neki azt mondta, hogyha nem kerül be az anyagba, akkor nem is fogja az anyagot aláírni”.

Tarlós István kitért arra is, hogy Rogán Antal a javaslatcsomagban két, kerületeket érintő pontot kifogásolt, és a “legtávolabbról sem” az útdíjat; az egyet nem értést kísérő levélben jelezték is a kormány felé.

“Most már egyetértünk abban, hogy egyikünk sem támogatja, végül is ezt a papírt mind az öten aláírtuk, de kétségtelen, hogy nem egyformán csal az emberek emlékezete” – jegyezte meg a főpolgármester, hozzátéve, hogy nem “hegyezné” személyeskedésre a dolgot.

Az Index hétfőn számolt be arról, hogy a főpolgármester a BKV finanszírozásának megoldására nyolc lehetőséget tárt a kormány elé, amelyből a gazdasági tárca csak egyet támogat: a havi tízezer forintos úthasználati díjat. Ezt a portál szerint a főváros területén minden közutat használó gépkocsira meg kellene váltani, papíralapú matrica formájában.

Tarlós István ezt aznap “súlyos ötletnek” nevezte, jelezve, hogy ez nem a főváros álláspontját tükrözi. A főpolgármester véleménye szerint “ha egy kerületi polgármesternek ilyen javaslata van, azt a maga nevében adja elő”, nevet azonban akkor nem említett.

Rogán Antal V. kerületi polgármester később az MTI-nek visszautasította, hogy javaslatot tett volna az általános útdíj bevezetésére. Mint közölte: ez a főpolgármester által a kormánynak megküldött javaslatok között szerepel, “melynek minden elemét a Budapesti Közlekedési Központ dolgozta ki és foglalta írásba”. Kifejtette azt is: az általános útdíj helyett egy differenciált dugódíj bevezetését tartja racionálisabb és igazságosabb megoldásnak.