Budapesti Őszi Fesztivál tizenhetedjére egy hét múlva

Tíz nap, huszonötféle kortárs produkció – ez szerepel a tizenhetedik alkalommal október 10-és 19-e között megrendezett Budapesti Őszi Fesztivál (BÖF) kínálatában. Az ország legjelentősebb kortárs művészeti seregszemléjén tíz napon át monumentális filmfolyammal, a kortárs norvég jazzt bemutató monstre koncerttel, utcaszínházi produkciókkal, képzőművészeti kiállításokkal és táncelőadásokkal várják a közönséget – mondta el újságíróknak a rendezvény pénteki beharangozóján Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a budapesti Toldi moziban.

Kovalik Balázs, a fesztivál művészeti vezetője kiemelte: ebben az évben sok utcai rendezvénnyel várják a közönséget az egy hét múlva kezdődő Budapesti Őszi Fesztiválon. A kortárs művészetet gyakran éri az a vád, hogy érthetetlen és olyan búbánatos, de ezek az előadások performanszok, zenei és képzőművészeti események, amiket a BÖF kínál, garantáltan nem azok – tette hozzá. A művészeti vezető ugyanakkor hangsúlyozta, ebben az évben több produkciót, köztük egy vendég operaelőadást is, le kellett mondaniuk, ugyanis kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint tavaly.

Zimányi Zsófia fesztiváligazgató arról beszélt, ebben az évben a fesztivál költségvetése 127 millió forint, ami jóval kevesebb, mnt tavaly. 2007-ben 162 millióból gazdálkodott a rendezvény. Kovalik Balázs ehhez hozzátette: a tavalyi költségvetés, vagyis egy 160-170 milliós keret az, amiből egy erős programot lehet összeállítani, amibe már bele tud férni egy olyan költséges műfaj is, mint az opera.

A Budapesti Őszi Fesztivál keretében idén első alkalommal rendezik meg a PLACC 2008 Fesztivált. A BÖF társrendezvényén három olyan színházi előadást nézhetnek meg az érdeklődők, amelyek az úgynevezett helyszínspecifikus művészetet mutatják be. A PLACC fesztiválon angol, holland és lengyel művészek adnak új értelmet a “talált” városi helyszíneknek.

Az angol művészeti kollektíva, a Blast Theory: Biciklis történetek című előadása mellett, a közönség megnézheti Lengyelország egyik legeredetibb alternatív színházának, a Teatr Strefa Ciszy: Replülés lecke című darabját is. A fogyasztói társadalom sajátosságai foglalkoztatják a holland Wunderbaum társulatának tagjait, akik Magna Plaza című előadásukban a Mammut 2 belső tereiben bizonyítják majd be a magyar nézőknek is, hogy “színház az egész világ”.

Hasonlóképpen, Budapestről is fog szólni a Kamtchatka utcaszínházi előadása. A színészeket, zenészeket, bohócokat, bábosokat, filmeseket tömörítő nemzetközi társulat improvizatív darabját mindig az adott hely alakítja.

A spanyol színházi élet egyik legsokoldalúbb alakja, Ińaki Mata is az utca emberét avatja színházi közönséggé. A Barreras című utcaszínházi produkció egyik főszereplője egy embernagyságú báb, és egy tolószék. A darab nem valamiféle esélyegyenlőségi performansz, hanem ironikus humorú előadás a mindennapjainkat meghatározó fizikai és társadalmi korlátokról.

Három “kőszínházi” előadás szerepel az idei BOF programjában. A flamand Sanne van Rijn egyszemélyes produkciója, amely a nézői tekintet jelentőségét értelmezi újra. Napjaink egyik legizgalmasabb francia bábszínházi előadását (Jerk) is megnézhetik az érdeklődők, amely az 1970-es évek talán legbrutálisabb amerikai tömeggyilkosságát idézi meg az egyik résztvevő monológján keresztül. A Fringe-díjas HOPPart bemutatója pedig Heinrich von Kleist kulcsdrámáját, a Hermann csatáját mutatja be az Őszi Fesztiválon.

A hazai komolyzenei előadók közül az Őszi Fesztiválon fellép mások mellett, a Ránki-Klukon házaspár, a Dobszay László vezette Schola Hungarica, illetve az UMZE Kamaraegyüttes és az Amadinda Ütőegyüttes. A BŘF egyik különleges eseményének ígérkezik az Ajtony Csaba vezette Közép-Európai Kamarazenekar free style hermes című videóinstallációkkal gazdagított kortárszenei estje, amelyen egy-egy fiatal lengyel, magyar és osztrák zeneszerző mutatkozik be a budapesti közönség előtt.

A fesztivál legnagyobb szabású rendezvénye a mai norvég jazz reprezentatív keresztmetszetét nyújtó, hajnalig tartó New Jazz Update 2008. Az est folyamán fellép a nu-jazz egyik legizgalmasabb formációja, a Beady Belle, a különleges hangú énekesnő, Sidsel Endresen, a futurisztikus elektro-jazzt képviselő duó, a Humcrush, valamint az ifjú kora ellenére is legendának számító zongorista, Bugge Wesseltoft.

A fesztivál vendége lesz a Frank Zappával és David Bowie-val is együtt dolgozó Adrian Belew, aki triójával érkezik Budapestre.

A villághírű Párizsban élő koreográfus Nagy József (Josef Nadj), a szaxofonos-zeneszerző Szelevényi Ákossal készített közös produkciója a kínai Változások könyvét, a Ji Kinget veszi alapul. Szintén a nemzetközi táncművészet élvonalába tartozik a flamand Cindy van Acker, akinek intenzív egyszemélyes előadásán a táncosnő testét elektródák mozgatják. Két koreográfiával mutatkozik be az Őszi Fesztiválon a számos elismeréssel jutalmazott fiatal táncosnő, a Fringe-díjas Spala Korinna.

Idén sem maradt ki a BŘF programjából az immár hagyományosnak tekinthető Nemzetközi Táncfilm Fesztivál. Az EDIT2008 nemcsak az elmúlt évek legjobb filmjeiből kínál válogatást, hanem a legfrissebb trendeket is bemutatja.

Soha nem volt még látható Magyarországon egy – pontosabban két – ülésben Rainer Werner Fassbinder magnum opusa, a Berlin Alexanderplatz. Az eredetileg tizennégy részes televíziósorozatnak készült, filmtörténeti jelentőségű alkotás mellett 13 nagyjátékfilmet vetítenek le az El Kazovszkij emlékének ajánlott Fassbinder Fesztiválon.

Három kiállítás is helyet kapott az Őszi Fesztiválon. A kortárs képzőművészet egyik legvitatottabb személyisége, a Magyarországon elsősorban botrányhősként ismert Hermann Nitsch személyesen is részt vesz A festő inge című tárlatának megnyitóján.

Az időn kívül címmel rendez kiállítást díszletterveiből az experimentális színházrendezőként és zenészkén is ismert Árvai György. A 2B Galériában pedig Rig-rigatar címmel láthatnak válogatást az érdeklődők olyan képzőművészek alkotásaiból, akik a roma témát dolgozzák fel műveikben.

További információ a fesztiválról a: www.bof.hu oldalon olvasható. A PLACCC 2008 Fesztiválnak is van külön honlapja, az érdeklődők a placcc.hu oldalon tájékozódhatnak az előadásokról.