lépésről lépésre

2019.10.07. 22:38

Így vásároljon ingatlant!

Akár új, akár használt lakást akar venni, könnyen belefulladhat az adásvétel adminisztrációjának tengerébe. Az ingatlanbazar.hu összegyűjtötte, mire érdemes figyelni.

Forrás: Shutterstock

Az ingatlanportál összeállítása alapján ezek a teendőink használt lakás vásárlása esetén.

Nézzük meg a tulajdoni lapot!

„Miután eldöntöttük, hogy a kiszemelt használt lakást, házat megvesszük, ellenőrizzük az ingatlan tulajdoni lapját! Ebből kiderül, kié az ingatlan, van-e rajta jelzálog, banki tartozás, kinek van esetlegesen haszonélvezeti joga, vagy éppen szerepel-e rajta széljegy (amely az el nem bírált kérelmeket jelöli)” – magyarázza az ingatlanbazar.hu által megkérdezett ügyvéd, Horváth Zoltán Levente. A tulajdoni lapba a vevő ingyenesen betekinthet az illetékes földhivatalnál vagy az ügyfélkapun keresztül. Ha ez elmarad, az ügyvéd minden esetben megteszi ezt helyettünk még az adásvételi szerződés aláírása előtt.

A hiteligényléshez kérjünk ingyenes szakértői segítséget!

Amennyiben az ingatlan megvásárlása bankhitelből (esetleg csok igénybevételével) történik, a vevőnek kell informálódnia az adott pénzintézet követelményeiről – szintén az aláírás előtt –, és tájékoztatni azokról az eljáró ügyvédet. Ha a vevőnek sem ideje, sem tudása a hitelügyintézéshez szükséges kérelmek elkészítéséhez, illetve a bankoktól kapott hitelajánlatok összehasonlításához, sokat segíthet egy hiteltanácsadó, aki összeveti a vevő helyett a bankok kínálatát, és megkönnyíti az eligazodást a pénzügyi kifejezések tengerében.

Sokan nem tudják, de a hiteltanácsadók jutalékát a bankok fizetik, így nem eredményez extra költséget, ha a vevő szakemberhez fordul.

Ha a vásárló ennél is tovább menne, és nemcsak a hitelügyintézésben, hanem a teljes eladási folyamat menedzselésében szeretne szakértő segítséget kapni, érdemes felkeresnie egy tapasztalt ingatlanirodát, amely saját ügyvéddel, energetikussal, pénzügyi szakemberrel gyorsítja meg a vásárlás folyamatát. Az iroda maga végzi a banki ügyintézést, amelybe beleértendő a (falusi) csok-hitel, valamint a babaváró hitel megigénylése, valamint a szükséges dokumentációk begyűjtése az eladótól és a vevőtől.

„Egy jó ingatlanos ezeket »összefésüli«, és az egész ügymenetet koordinálja” – mondja Meszlényi Tamás, az OpenHouse ingatlanközvetítő hálózat szegedi irodájának tulajdonosa.

Ha nincs „ingatlanos” segítség, az említett dokumentumok begyűjtése a vevő feladata.

Ha az ingatlan banki hitellel terhelt

Amennyiben terhelt ingatlant szemeltünk ki, az eladó dolga lesz az adott dokumentumok beszerzése: egy igazolás a banktól a fennálló tartozás összegéről és visszafizetésének módjáról; fennálló haszonélvezet esetén a haszonélvezőnek le kell mondania haszonélvezeti jogáról; ha már elhunyt személy neve szerepel haszonélvezőként, a halotti anyakönyvi kivonatot a földhivatalban be kell mutatni; végrehajtási jognál egyeztetni kell a végrehajtóval. Az adásvétel folyamata ettől függetlenül megkezdődhet.

Az eladó feladata az energetikai tanúsítvány beszerzése

Ennek beszerzését még a szerződéskötés előtt meg kell tenni, hiszen az eladónak legkésőbb az aláíráskor át kell adnia a vevőnek. A tanúsítványt az akár interneten is könnyen felkutatható szakember készíti el egy helyszíni szemle után. Ennek költsége nagyjából 20–35 ezer közötti összeg, és az eladót terheli.

Az adásvételi szerződés megkötése

Az ügyvéd a fentiekben részletezett, a két fél által beszerzett dokumentumok beszerzése után tudja a megfelelő adásvételi szerződést elkészíteni, amely voltaképpen a jogügylet „forgatókönyve” lesz.

A meghatalmazás is elég

„Ha az egyik szerződő fél tartósan külföldön tartózkodik, nem kell hazautaznia az adásvételi szerződés aláírása miatt. Külföldön vagy a magyar konzulátuson, vagy egy helyi közjegyző előtt kell egy meghatalmazást aláírni és hitelesíttetni, ez utóbbi esetben azonban külön felülhitelesítésre, úgynevezett apostille-ra is szükség van. Új, kifejezetten korszerű, de talán még kevesek által ismert módszer, hogy az ellenjegyző ügyvéd „videokonferencia” (pl. Skype-on) útján is jogosult a külföldön aláíró ügyfél azonosítására, illetőleg az így aláírt dokumentum ellenjegyzésére” – magyarázza Horváth Zoltán Levente ügyvéd.

Banki kölcsönszerződés

Az adásvételi szerződés ingatlanügyi hatósághoz (ismertebb, bár ma már pontatlan nevén a földhivatalhoz) történő benyújtását követően a földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés birtokában indíthatja meg a vevő a banki szerződéskötési folyamatot.

A közjegyző hitelesítése nem maradhat el!

Ha a szerződéskötés megtörtént, illetve hitelfelvétel esetén a bank is jóváhagyta a hitelkérelmet, a következő út a közjegyzőhöz vezet, aki egy kivonatot készít a szerződés alapján, amelyet fel is olvas a vevőknek, és közérthetően elmagyarázza a szerződésben használt jogi passzusokat. A közjegyzői díjat az ingatlan értéke és a szerződés hossza alapján határozzák meg. A közjegyzők díjazása nagy mértékben eltérhet, de egy 40 milliós ingatlan esetén érdemes százezres nagyságrendű tiszteletdíjjal számolni.

A tulajdonjog bejegyzése

A tulajdonjog bejegyzése az úgynevezett bejegyzési engedély benyújtásától számított 60 napos általános ügyintézési határidőn belül megtörténik. Szükség esetén soron kívüli eljárás kezdeményezésére is van lehetőség 10 ezer forintos többletdíj ellenében, ilyenkor az ügyintézési határidő 30 nap.

Számoljunk az illetékkel!

Az illeték kiszabásáról az adóhatóság fizetési meghagyásban értesíti a vevőt. Az általános szabályok szerint az ingatlan forgalmi értéke után 4% vagyonszerzési illetéket fizet a vevő.

Ha most adta el az előző lakását, és a befolyt összeget másik lakás vásárlására fordítja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakás forgalmi értékének különbözete, így akár nullára is kihozható, ha a vevő új ingatlanba fekteti a pénzét. A 35 évesnél fiatalabb vevőnek első lakása megvásárlása esetén az illetéknek csak a felét kell kifizetnie, amennyiben a lakás forgalmi értéke 15 millió forintnál kevesebb.

Kinek és hogyan kell adóznia?

Az eladónak akkor nem kell adót fizetnie a lakás után, ha az 5 évnél régebben van a tulajdonában, egyebekben az értékesítéssel szerzett nyereség (azaz a vételár és az eladási ár különbözete) adóalapot képez, amely után 15% személyi jövedelemadót kell fizetnie. Az adóalap azonban a szerzést követő második évben 90%-ra, a harmadik évben 60%-ra, a negyedik évben 30%-ra csökken.

Új lakás vásárlása esetén az ügymenet és a szükséges papírmunka több pontban is megegyezik a használt ingatlan vásárlásánál leírtakkal, de vannak lényeges eltérések.

Hívjunk ingatlanost!

Ha új építésű ingatlant (vagy éppen még kivitelezés alatt álló lakást) keresgélünk – például az ingatlanbazar.hu oldalon –, mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot olyan, többéves tapasztalattal rendelkező irodával, amely korábban is állt már szerződésben például épülő lakóparkok, társasházak kivitelezőjével.

A másik lehetőség: mi magunk informáljuk le a beruházó/kivitelező céget! Ha építési engedéllyel nem rendelkezik a beruházó, máris köszönjünk el az épülő lakástól!

Adásvételi szerződés kötése a beruházó céggel

Előre tisztázzuk, milyen járulékos költségek tapadhatnak még a vételárhoz, hiszen az egyik legfontosabb mérföldkövet jelentő használatba vételi engedély megszerzésének és az önálló helyrajzi szám létrehozását jelentő albetétesítésnek is lehetnek költségei, amelyek mind a vevőt terhelik. Minden kerüljön bele a szerződésbe! A fizetés ütemezését érdemes a készenléti fokok megvalósulásához igazítani és ebben megállapodni, ezt írásos formában rögzíteni. A szavak ereje itt nem elég. A felelős műszaki vezető mindig írásban nyilatkozzon az aktuális készenléti fokról, csak ezután fizessünk! Egyébként a fizetési határidő a felek megállapodásának függvénye, ezt pedig a mindenre kiterjedő szerződésnek kell tartalmaznia, amelyben ennek megfelelően benne foglaltatik a lakás kivitelezéséhez kapcsolódó műszaki tartalom is.

Hogy kapunk használatba vételi engedélyt?

„ Új építésű társasházban található lakás vásárlásakor a papírmunka nem kevés csapatjátékot igényel” – magyarázza Győző-Molnár István, a szegedi ingatlanberuházásokkal és kivitelezésekkel foglalkozó Ingyen Energia Ház Kft. ügyvezetője. A használatba vételi engedély megszerzése mindkét fél közös érdeke, csak ennek megszerzése után alapítható meg jogi értelemben a társasház, illetve állítható össze annak szervezeti és működési szabályzata, és az albetétesítésnek is ez a feltétele. Az ingatlan ugyanis az albetétesítésig osztatlan közös tulajdonnak számít, a földhivatalnál a tulajdonjog lakásonkénti bejegyzése az albetétesítés után történhet meg. Az engedélyeztetés teljes költsége lakásonként akár 100–150 ezer forintra is rúghat.

A kivitelezőcég általában külsős, erre szakosodott céget bíz meg a használatba vételi eljárás lefolytatására. Ez a cég intézkedik a hatóságoknál, gondoskodik az épületfeltüntetési vázrajzról, a szintenkénti megvalósulási alaprajzról, a hatósági bizonyítványról. Persze a profi kivitelező igyekszik olyan szolgáltatást nyújtani a befektetőknek, hogy a vevőnek már csak a szükséges dokumentumokat kelljen aláírnia.

A banki kölcsön felkutatása, igénylése

Ez egyértelműen a vevő feladata. Ha ingatlaniroda vagy hiteltanácsadó segíti, az intéz mindent. A folyamatot érdemes párhuzamosan futtatni a használatba vételi engedély beszerzésével.

Amennyiben az albetétesítés és a megvásárolt lakásra a tulajdonjog-bejegyzés megtörtént a földhivatalban, a banki kölcsönszerződés aláírása is jöhet.

Az adófizetés és az illetékfizetés ebben az esetben ugyanúgy történik, mint használt lakás vásárlásakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában