Budapesti felvételek a CNN belgrádi tudósításában

Budapesti zavargásokról készített felvételekkel vegyítve rakott fel kommentár nélküli videót a keddi belgrádi nacionalista tüntetésről a CNN International hírtelevízió honlapjára. A kevesebb mint másfél perces videón magyar zászlók, az Andrássy úton égő barikád látható, és tisztán kivehető a Földalatti egyik állomása is.

A kommentár nélküli, csak a helyszínen felvett hangokat tartalmazó felvételekből álló összeállítás első 15 másodpercében magyar zászlót lengető emberek mellett égő barikád, és a lángokat oltó vízágyús autó látható. Még újságírók is szerepelnek az égő torlaszok mellett, a magyar sajtó munkatársainak kötelezővé tett sárga láthatósági mellényben, valamint egy magyar rendszámú autó is.

A edition.cnn.com oldalon közzétett videó közepén már Belgrádban készült képeket lehet látni, de az utolsó tíz másodpercben már újra Budapesten járunk: tisztán kivehető a földalatti egyik állomása egy felgyújtott barikád előterében.

A CNN International a felvételek forrásának az AP amerikai hírügynökséget jelölte meg, de a Független Hírügynökség munkatársai nem találtak Budapesten készült felvételeket az AP belgrádi tüntetésről szóló televíziós anyagai között.

A “Serb ultranationalists rally (1:21)” címet viselő anyagot az alábbi linken keresztül lehet megtekinteni:

http://edition.cnn.com/video/#/video/world/2008/07/29/vonat.belgrade.clashes.more.ap