Világbajnokok

2023.08.19. 22:14

Négy világbajnokot avattak az atlétikai vb első napján (videó)

Reggel a spanyol Álvaro Martínez szerzett aranyat, míg este az etióp női futók egy esésnek köszönhetően állhattak hárman is dobogóra. A 4x400-as vegyesváltót az amerikaiak nyerték, ahogy a súlylökésben is az USA sportolója diadalmaskodott.

MW

A női 10000 méteres síkfutás döntője a budapesti atlétikai világbajnokságon

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A megnyitó előtt is avattak már világbajnokot Budapesten a 19. atlétikai világbajnokságon gyaloglásban, a ceremónia után pedig három döntőre is sor került, hiszen férfi súlylökésben, női 10 ezer méteres futásban és a 4x400-as vegyesváltó küzdelmeiben is vilálgbajnokot avattak.

Dráma 10 ezer méter után

Óriási dráma végén hármas etióp siker született a női 10.000 méteres futásban. 

A célegyenesben vezető, holland színekben versenyző Sifan Hassan 20 méterrel a cél előtt esett el, így az etióp Gudaf Tsegay lett a világbajnok,

mögötte pedig honfitársai, Letesenbet Gidey és Eygayehu Taye végeztek a második, illetve a harmadik helyen. Tsegay első világbajnoki címét ünnepelhette a számban 31 perc 27 másodperces idővel. 

Magyaros bronzérem súlylökésben 

Az amerikai Ryan Crouser nyerte a világbajnoki címet súlylökésben 23 méter 51 centis eredménnyel az olasz Leonardo Fabbri (22m 34cm) előtt. Az amerikainak mindössze öt centi hiányzott, hogy megdöntse a világrekordot, amelyet szintén ő jegyez.

A harmadik helyen a magyar származású amerikai versenyző, Joe Kovács végzett (22m 12cm). 

CROUSER, Ryan
Az amerikai Ryan Crouser a férfi súlylökés döntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Bukás a vegyesváltó döntőjében is 

A 4x400 méteres vegyesváltóval zárult a vb első napja. A hollandok az amerikaiakkal küzdöttek az aranyért az élen, messze megelőzve a többieket. 

Az utolsó egyenesbe az európai csapat sztárja, Femke Bol fordult elsőként, de nem bírta az amerikai futó támadásának nyomását, és célvonal előtt alig tíz méterrel elesett,

 sőt a bot is kirepült a kezéből, így a csapat nem tudta befejezni a versenyt.

Az első helyen így az amerikai váltó végzett, megelőzve a brit és a cseh csapatot.

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!