Budapesten tisztázódik a romániai dioxingyanú ügye

A bukaresti hatóságok szerint várhatóan négy nap múlva derül ki, dioxinnal szennyezett Danone-joghurtokat vontak-e be a romániai áruházak polcairól. Az már bebizonyosodott, hogy a gyanús termékekből bizonyos mennyiség eljutott a fogyasztókhoz.

Liviu Rusu, a romániai állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság (ANSVSA) igazgatója szerint az Európai Unió által is elismert budapesti laboratórium augusztus 29-én fejezi be azoknak a Danone gyümölcsjoghurtoknak a kivizsgálását, amelyek esetében napokkal ezelőtt felmerült, hogy dioxinnal szennyezett guargumit tartalmazhatnak. Bukarest augusztus 14-én kapott értesítést az Európai Bizottságtól arról, hogy Romániába is juthatott a gyümölcsjoghurtok elkészítéséhez is használt, dioxinnal szennyezett guargumi.

A hatóság – amely csak napokkal később hozta nyilvánosságra a dioxinriadót – a francia társaság által Csehországból importált kétféle gyümölcsjoghurtot foglalt le a romániai áruházak polcairól. Az ANSVSA azonban nem hajlandó elárulni, pontosan milyen mennyiségben vont be a piacról Danone-terméket, csupán azt közölte, hogy a szavatosságát augusztus 20-án, valamint szeptember 11-én elveszítő készítményekről van szó.

Miközben a fogyasztóvédelmi hivatal szerint ismeretlen, dioxin gyanús árut bizonyosan felvásárolt a lakosság, a Danone Románia leszögezte: joghurtjaihoz használ ugyan guargumit tartalmazó gyümölcskészítményeket, de ezek a társaság szerint nem jelentenek veszélyt a fogyasztók egészségére.