Kultúra

2020.02.14. 14:00

Úgy készül a városháza, lesz operafesztivál

Hogy pontosan hogyan és mennyiből – erre nincs válasz. Még. Az önkormányzat tárgyal a kormányzattal.

Bujdos Attila

Azt követően tettük fel kérdéseinket a városházának, hogy olvastuk Veres Pál polgármester nyilatkozatát az önkormányzat hetilapjában, a Miskolci Naplóban: a városvezető nagyon hosszú és konstruktív megbeszélést folytatott a szakállamtitkárral. A megbeszélésük Miskolc kulturális életét érintette. Miután további részletekkel az írás nem szolgált, szerettük volna megtudni, kitértek-e a Bartók Plusz Operafesztivál támogatására is.

Még egyeztetnek

Miért kérdés ez egyáltalán? Lapunk olvasói más írásainkból tudhatják: az elmúlt négy évben már majdnem félmilliárd forint volt az operafesztivál támogatása. Az ötödét a város adta, a többit az állam. A megyeszékhely anyagi lehetőségeit meghaladja, hogy a teljes költségvetést állja. Tény az is, hogy a Bartók Plusz ugyan Miskolcon rendezett program, de az országos kínálatot gazdagítja, ez is indokolhatja az állami részvételt a finanszírozásban. Most egy új polgármesternek kell egyezségre jutnia a kulturális kormányzattal. Hol tartanak ezen az úton?

„A Bartók Plusz Operafesztivál támogatásával kapcsolatban Veres Pál polgármester több szinten folytatott kormányzati egyeztetést. A városvezetés célja ugyanis, hogy az évtizedes eredményeket – a kultúra területén is – megőrizze Miskolcnak, még akkor is, ha erre a korábbinál sokkal szűkebb költségvetési lehetőségei vannak a városnak. A polgármester a tárgyalásokon kifejtette, Miskolc számít a kormányzat partnerségére. Az együttműködés részleteiről folytatódnak a megbeszélések” – írja megkeresésünkre a városháza, kiegészítve ezzel: „az önkormányzat és a kormány összefogására van szükség ahhoz, hogy a fesztivál megvalósulhasson, hogy Miskolc meg tudja rendezni.” Ami lényegi információ még: a részletekről később egyeztet a város az illetékesekkel, mindebből következően nem látnak most pontos költségvetési sarokszámokat jelenleg, s mivel folyamatban lévő tárgyalásokat érint a kérdésünk, „ezért erről egyelőre nem szeretne adatokat ismertetni az önkormányzat”.

A fentiekhez tartozik, hogy a 2020-as operafesztivál nyitórendezvényét már tavaly meghirdették: június 12-én a világhírű tenor, José Carreras gálakoncertjével kezdődne az ünnepi rendezvénysorozat, a Miskolci Jégcsarnokban. A jegyek – a tervek szerint – február 20- ától kaphatóak majd. Hogy mi lesz másnap, mivel folytatódhat a Bartók Plusz, az említett megállapodástól és a költségvetéstől függ. Ami a tárgyalásokra rendelkezésre álló időt illeti, az aktuális fesztiváli programokat április elején szokták meghirdetni a fővárosban.

Huszadszorra

Az „ünnepi” kifejezést pedig azért használtuk a rendezvénysorozattal kapcsolatban, mert az idei a huszadik operafesztivál. 2001-ben volt az első. Az alapítók: Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház akkori igazgatója, a hazai undergroundból érkezett Müller Péter Sziámi és Kesselyák Gergely – a Liszt Ferenc-díjas karmester jelenleg a fesztivál igazgatója (2011-től).

(A borítóképen: A Parasztbecsületet a miskolci Kálvária-dombon mutatta be a Bartók Plusz 2019-ben, az Ezrek operája sorozatban, amely a helyi közösség számára teszi évről évre elérhetővé az operairodalom népszerű klasszikusait| Fotó: Vajda János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában