Budapesten tárgyalt az európai agrárlobby-szervezetek főtitkára

Aktívabb együttműködésre ösztönözte a magyarországi mezőgazdasági termelőket és érdekképviseleteiket a két európai agrárlobby-szervezetben Pekka Pesonen főtitkár.

A COPA és a COGECA két önálló bizottság, de közös titkársággal működnek. Pekka Pesonen a vidékfejlesztési miniszterrel és agrárszervezetek képviselőivel egyeztetett hétfőn Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

A COPA valamint a COGECA két lobbyszervezet a mezőgazdaság területén, mindkettőt a legjelentősebbként tartják számon. Először a COPA, vagyis a Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága alakult meg 1958-ban, ez az egyéni termelők európai szintű érdekképviseleti szerve. Egy évvel később, 1959-ben jött létre a COGECA ((kozseka)), a Mezőgazdasági Szövetkezés Általános Bizottsága, amely a szövetkezei termelők európai szintű érdekképviseleti szerve. 1962-től a két bizottság közös titkársággal működik. Több munkacsoportot közösen működtetnek, de mindkét szervezetnek vannak önálló munkacsoportjai is. 2004 májusától négy magyarországi agrárszervezet vált teljes jogú tagjává a COPACOGECA-nak, például a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, a Magosz.

Pekka Pesonen, a COPACOGECA főtitkára ebben a beosztásában először tárgyalt Magyarországon. A vidékfejlesztési tárca épületében a Közös Agrárpolitikáról, a 2011-es magyar uniós elnökség feladatairól egyeztetett a magyar vezetőkkel, valamint arról, hogyan tudnának aktívabban részt venni az uniós agrárpolitika irányításában, fejlesztésében a magyar gazdák és szervezeteik.

Pekka Pesonen
újságíróknak elmondta: a COPACOGECA 13 millió gazdálkodót képvisel mind a huszonhét uniós tagállamból. Fontos, hogy a közös európai agrárpolitika folyamatos legyen, illetve garantálják a termelők megélhetését. Beszélt arról, hogy az újonnan csatlakozó országok alulreprezentáltak a lobbyszövetségben, és ez Magyarországra is vonatkozik. Szükség lenne ezért a mezőgazdasági vállalkozók és az őket képviselő szervezetek aktívabb munkájára a szervezetben – szorgalmazta. Hozzátette, hogy a társult tagoknak megfelelő anyagi hozzájárulást kell fizetni, mert ebből finanszírozzák a lobbytevékenység költségeit, a brüsszeli központ fenntartását.

Fazekas Sándor
vidékfejlesztési miniszter elmondta, hogy a Közös Agrárpolitika mellett a tejpiac helyzetéről és a piacszabályozásról is tárgyaltak Pekka Pesonennel, de a földmoratórium kérdése nem került szóba. A tárcavezető beszámolt arról, hogy a főtitkár meghívta őt a COPACOGECA október 5-i kongresszusára előadást tartani a magyar uniós csatlakozás tapasztalatairól, annak mezőgazdasági vonatkozásairól. 2012-ben pedig várhatón itthon rendezik meg a COPACOGECA kongresszusát, ahol bemutatkozhat Magyarország – tette hozzá.

– Független Hírügynökség –

 
hirdetés


hirdet�s