Budapesten mutatja be képeit a francia elnök apja, Sárközy Pál

Budapesten mutatja be képzõmûvészeti alkotásait a francia államfõ apja – közölte kedden az AFP francia hírügynökség. A 82 éves Sárközy Pál régi barátjával, a német komputermûvésszel, Werner Hornunggal mutatja be alkotásait az Abigél galériában.

“A feledés” a címe a kiállításnak, amelyen a francia elnök apjának több mint 80 ironikus, szürrealista képét lehet megtekinteni. Sárközy Pál a szovjet hadsereg 44-es betörésekor emigrált Franciaországba. Majd hazajöttek, aztán ismét emigráltak 1948-ban. 2009-ben jött elõször vissza szülõvárosába, Szolnokra.. Itt volt alpolgármester a nagyapja, édesapját is itt temették el.

A képek között 50 tintasugaras nyomtatóval készült digitális alkotás, amelyeket idõsebb Sárközy és Hornung közösen készítettek. Sárközy Pál 1995-ös nyugállományba vonulásáig grafikus tervezõként dolgozott egy reklámcégnél. Ekkortájt készített olyan szkeccseket, amelyeket a barátja aztán digitalizált. Ezeket a közös képeket háromezer és 14 ezer euró közötti el is tudják adni.

Sárközy Pálnak van egy gunyoros kép államfõ-fiáról. A portrét úgy rajzolta meg, hogy Nicolas Sarkozy fülére akasztva látni a becsületrendet. Az Abigél galéria szerint öt-hat Sárközy-képet már eladtak a kiállítás elsõ két napján. Azt azonban nem közölték, hogy kik a vevõk.

A kiállítás két és fél hétig marad Budapesten, majd a képeket egy hétre Szolnokra viszik, amelynek közelében van Sárközy Pál szülõfaluja Nagybocsa, aminek nevét õ maga is használta saját nevében. Szolnok után Kairó, Párizs végül Marokkó láthatja a francia elnök és barátja képeit-

Két alkotás azonban nem eladó. Az egyik fia elnökké választása alkalmából készült, a másik pedig, ami nászajándék volt, az államfõ jelenlegi feleségét, Carla Brunit ábrázolja.