Budapesten jóval nagyobb a kezdő fizetés – Napi Gazdaság

A diplomás pályakezdők bére átlagosan bruttó 152 ezer forint, azonban ez eltérő az ország különböző részein. Budapesten és környékén ugyanis 195 ezer, míg Dél-Dunántúlon mindössze 114 ezer a bruttó bér. Közép-Dunántúlon 171 ezer, a többi régióban pedig ez az összeg 136-125 ezer forint között mozog – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági- és Vállalkozáselemzési Intézetének (GVI) felméréséből.

A legtöbbet a mérnökök és a gazdasági elemzők keresik (170-190 ezer), míg a legkevesebbet a vendéglátásban dolgozók vihetik haza (110 ezer). Két év gyakorlat után a bérek átlagosan 25-40 ezer forinttal növekednek. A legnagyobb kereslet az építőiparban és a feldolgozóiparban van, míg a legkevésbé a szállodaiparba várják a pályakezdőket. A jogászok iránt továbbra is kicsi az igény – áll a lap által közölt felmérésben.

Kismértékben növekszik idén a diplomás pályakezdők iránti kereslet. Ezer közepes és nagycég vezetőjét és humánerőforrás-vezetőjét kérdezték meg az adatgyűjtés során. A megkérdezettek valamivel több mint fele mondta azt, hogy idén a beruházásai nyomán több diplomás pályakezdőt fog alkalmazni – írja a lap a felmérés alapján.