Budapesten és több vidéki városban is tartottak polgári engedetlenségi akciót a Tanítanék mozgalom felhívására

A Tanítanék mozgalom egyórás időtartamra meghirdetett polgári engedetlensége, az egyik helyszínen, a miskolci Herman Ottó Gimnázium melletti parkban 2016. március 30-án. Az első sorban Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke (j3).
A Tanítanék mozgalom egyórás időtartamra meghirdetett polgári engedetlensége, az egyik helyszínen, a miskolci Herman Ottó Gimnázium melletti parkban 2016. március 30-án. Az első sorban Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke (j3). - © MTI Fotó: Vajda János
Miskolc – A fővárosban és több vidéki iskolánál is tartottak polgári engedetlenségi akciót a Tanítanék mozgalom felhívására szerda reggel.

A mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója március 24-én hirdetett meg polgári engedetlenséget egyórás időtartamra. Azt kérte, hogy a pedagógusok és a velük szimpatizálók szerdán 8 és 9 óra között álljanak ki az iskolájuk elé, nyilvánítsák ki elégedetlenségüket, azt, hogy mindenképpen változást szeretnének a közoktatásban szeptembertől.

pukli1

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója (k) beszél a Tanítanék mozgalom egyórás időtartamra meghirdetett polgári engedetlenségén, az egyik helyszínen, a budapesti Teleki-gimnázium előtt 2016. március 30-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Facebookon az “Egyórás tiltakozás az oktatás szabadságáért” címmel szereplő megmozdulás 2700 érdeklődőt és 3700 résztvevőt tüntet fel. Ercse Kriszta, a polgári engedetlenséget támogató, a közoktatás átalakításáról szóló elképzelésit 12 pontban megfogalmazó civil közoktatási platform szóvivője kedden azt mondta, tudomásuk szerint mintegy 250 iskola csatlakozott a szerdai akcióhoz.

A kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozást nyílt levelükkel elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium az akcióban részt vevő tanárai nyolc és kilenc óra között kertészkedtek, szemetet szedtek, fát ültettek. Az iskola többi tanárja a diákok felügyeletét vállalta, ők és a tanulók az iskola udvarát takarították.

Az akcióban a tanárokon kívül szülők és szimpatizánsok is részt vettek, de ott lehetett látni az MSZP és a DK néhány helyi politikusát, valamint szakszervezeti vezetőket is.

tanitanek2

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke a Tanítanék mozgalom egyórás időtartamra meghirdetett polgári engedetlenségén, az egyik helyszínen, a gimnázium melletti parkban 2016. március 30-án. MTI Fotó: Vajda János

Pilz Olivér, az iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke újságíróknak azt mondta: bízik abban, hogy hamarosan elkezdődnek a tárgyalások a kormánnyal, “célunk nem az, hogy az utcára vonuljunk folyamatosan, hanem tárgyalni szeretnénk, most a legsürgetőbb a tizenkét pont lenne, a határidők itt vannak napokon belül”. Ezzel kapcsolatban egyebek mellett a tankönyvrendelést, az érettségit említette.

A zuglói Teleki Blanka Gimnázium körül élőláncot alkottak a polgári engedetlenségi akcióval szimpatizálók. Ezt megelőzően, a demonstráció elején az iskola kapuján reggel nyolckor kilépő igazgató azt mondta, hogy a gimnázium az egész oktatási rendszert szimbolizálja: az egykor gyönyörű épületről most hullik a vakolat. Pukli István ezután felolvasta a civil közoktatási platform 12 pontját.

elolanc

Élőlánc a Tanítanék mozgalom egyórás időtartamra meghirdetett polgári engedetlenségén, az egyik helyszínen, a budapesti Teleki-gimnázium előtt 2016. március 30-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A rendőrség az akció idejére lezárta a Hungária körút és a Hermina út között az Ajtósi Dürer sort, amelynek több sávját, valamint a gimnázium előtti járdáját elfoglalták a szimpatizánsok a rendezvény elején és végén.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s