Budapest Pride – Megindult a menet az Andrássy úton

Akt.:
Budapest, 2016. július 2. A 21. Budapest Pride felvonulás résztvevői a Kossuth téren 2016. július 2-án.
Budapest, 2016. július 2. A 21. Budapest Pride felvonulás résztvevői a Kossuth téren 2016. július 2-án. - © MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest – Megindult a Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett felvonulás a budapesti Andrássy úton szombat délután.

A XXI. Budapest Pride LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) fesztivál rendezvényének résztvevői a Kossuth térre vonulnak, ahol beszédekre és zenés műsorral zárul a felvonulás.

A felvonuláson – amelyet “Velünk teljes!” mottóval hirdettek meg -, hat szivárványszínű zászlókkal és luftballonokkal feldíszített nyitott platójú kamion indult el a Hősök teréről. Az emberek a kamionokon illetve a menetben ugyancsak szivárványszínű zászlókat lobogtatva énekeltek és táncoltak a dübörgő zenére.

pride3

Résztvevők a 21. Budapest Pride felvonulás indulása előtt, az Andrássy úton, a Hősök terénél 2016. július 2-án. | MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az induláskor a tömeg a Munkácsy Mihály utcától a Rippl-Rónai utcáig töltötte meg az Andrássy út forgalmi sávjait – jelentették az MTI tudósítói.

A menet indulásakor Holländer Dániel, a fesztivál sajtószóvivője úgy fogalmazott, hogy fontos nap a mai, olyan nap, amikor az ország egy kicsit odafigyel az LMBTQ-emberekre.

pride4

A 21. Budapest Pride felvonulás útvonalát kordon biztosítja az Andrássy úton 2016. július 2-án. | MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az esemény lehetőséget kínál arra, hogy egész évben aktívan tegyünk az LMBTQ-közösség elnyomása ellen – mondta.

A felvonuláson jelen vannak az MSZP, a DK, az Együtt és a PM képviselői, a pártaktivisták közül többen pártzászlókat lobogtattak. Az MTI tudósítói látták a vonulók között Lendvai Ildikó volt MSZP-elnököt, Kunhalmi Ágnes budapesti szocialista elnököt és Bodnár Zoltánt, a Magyar Liberális Párt ügyvivőjét. A rendezvényen részt vesz Colleen Bell amerikai és Ilan Mor izraeli nagykövet is. A felvezető teherautón papírmasé formájában megjelenítettek vezető kormánypárti politikusokat is.

pride2

Résztvevők a 21. Budapest Pride felvonulás indulása előtt, az Andrássy úton, a Hősök terénél 2016. július 2-án. | MTI Fotó: Balogh Zoltán

A magasba tartott transzparenseken olyan és ahhoz hasonló szövegek szerepeltek, mint “a szerelem valóság, Isten csak mese”, “a foci sem hagy hidegen”, “ne buzizz, szurkolj!”.

Az alapítvány egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy ne legyen sértő, megalázó vagy kirekesztő a velük kapcsolatos társadalmi és politikai közbeszéd.

– MTI –


Budapest Pride – A Kossuth téren véget ért a felvonulás

Budapest – A budapesti Kossuth térre érve véget ért a XXI. Budapest Pride felvonulás szombat délután. Az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) fesztivál rendezvényének résztvevői beszédeket, majd zenés műsorokat hallgattak az Országház előtt.
hirdetés


hirdet�s