Nagyvilág

2010.09.07. 10:40

Tajvan harca a csökkenő népességgel

<p>Újabb állami támogatást kapnak a tajvani anyák, hogy gyerekvállalásra ösztönözzék őket.</p>

A kínai szigeten soha nem látott mélységbe csökkent a születésszám, ezért a kormány egyre nagyobb összegekkel igyekszik megfordítani a trendet.

Azoknak, akiknek három gyerekük van, és a legkisebb két év alatti, havonta 3000 tajvani dolláros (kb. 22 ezer forint) pótlékot kapnak havonta a jövő évtől - jelentette be kedden a tajvani gyerekjóléti hivatal vezetője. 2012-től a belügyminisztérium is beszáll a támogatásba, és a gyerekek két éves koráig további 5000 dollárt kaphatnak havonta az alacsonyabb jövedelmű családok. A kormányzat döntésével azt akarja elérni, hogy a tavalyi 1,03 százalékról 1,3 százalékra növekedjen az egy tajvani nőre jutó gyerekek átlagos száma.

A hivatalos adatok szerint idén még a korábbiaknál is kevesebb gyerek születik Tajvanon, noha már 2009 is a mélypontot jelentette, amikor pédául csak Tajpejben nagyjából 20 ezerrel csökkent az újszülöttek száma az előző évihez képest. Hogy ez megváltozzon, a szülőket támogatással próbálják gyermekvállalásra bírni, különben a munkerőhiány társadalmi és gazdasági bajokhoz vezethet hosszabb távon. Legutóbb arról döntött a kormány, hogy 20 ezer tajvani dollárt adnak azoknak a pároknak, akiknek gyermekük születik.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!