Budapest Park – Május 29-ig lehet jogszerűen dönteni az engedélyekről

Budapest Park
Budapest Park - © Fotó: Mohai Balázs | MTI
Budapest, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – A ferencvárosi jegyző szerint több aggály is felmerült a Budapest Park működésével kapcsolatban, az engedélyeztetési eljárások pedig még folyamatban vannak, legkésőbb május 29-ig kell döntést hozni az ügyben. Nagy Hajnalka mindezt azután közölte az MTI-vel, hogy a Budapest Park arról adott tájékoztatást: a IX. kerületi jegyző ellenjegyzésének hiányában nem tarthatnak nagyrendezvényeket.

A közlemény szerint a Kultúrtér Kulturális Szolgáltató Kft. március 23-án nyújtott be kérelmet rendezvénytartási és működési engedély, a zajkibocsátási határérték megállapítása és bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység nyilvántartásba vétele ügyében egy Soroksári úti ingatlanra. A jegyző jelezte, hogy a kereskedelmi tevékenységet a hatóság április 10-én nyilvántartásba vette, a további három engedélyezési eljárás folyamatban van.

Az összegzésben olvasható, hogy a működési engedélyről május 8-ig kell döntést hozni, míg a zajhatárérték megállapítása ügyében – amelyben hiánypótlást kért a hatóság – május 7. az eljárás határideje. A rendezvénytartás engedélyezése kapcsán tartott első, április 19-iki helyszíni szemle nem volt eredményes, mivel a követelmények teljesítéséhez szükséges munkálatokat a kérelmező addigra nem fejezte be – írta Nagy Hajnalka, hozzátéve, hogy az egy héttel későbbi szemlébe a szakhatóságokat is bevonták.

A jegyző ismertetése szerint a fővárosi és az ez alapján készült kerületi szabályozási terv az ingatlanra 400 férőhelyes P+R parkoló kialakítását írja elő, ez pedig nem építési engedélyhez kötött eljárásban is érvényes, nincs lehetőség a tervtől eltérő hasznosításra. A közlemény szerint a főépítészi állásfoglalásról a kérelmezőt is értesítették. Megjegyezte azt is, hogy az érintett ingatlan osztatlan közös tulajdon egy gazdasági társasággal, amely számára biztosítani kell a jogszabályok szerinti jogokat, egyebek mellett a jogorvoslathoz való jogot.

A tájékoztatás szerint a rendőrség szakhatósági nyilatkozata köz- és közlekedésbiztonsági szempontból is aggályosnak tartja a rendezvényhelyszínt, közvetlen parkolási lehetőség hiányában a gépjárművek megállása veszélyeztetheti az érintett útszakaszokon közlekedők biztonságát. Ugyancsak a rendőrség jelezte, hogy a tervezett beléptető kapunál – amely egyben a kiléptetés helyszíne is – torlódások alakulhatnak ki, így a terület nagyságára tekintettel ez az élet és testi épség megóvása szempontjából szintén aggályosnak minősíthető. A hatósági állásfoglalás kevesli a tervezett biztonsági személyzet létszámát és kifogásolja azt is, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén a négysávos Kvassay úti szakaszra és a hatsávos Soroksári útra “ürítenék” a tömeget.

A jegyző közleményében kiemelte: az állásfoglalások birtokában jogszerűen legkésőbb május 29-ig kell a döntést meghozni. Mint írta, a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint zenés, táncos rendezvényt csak jogerős rendezvénytartási engedély birtokában lehet tartani, továbbá a működés csak jogerős zajkibocsátási határérték megállapításáról szóló határozat alapján kezdhető meg, ám jelen esetben a fent leírtak miatt még az alaphatározat kiadása sem történt meg.

Hangsúlyozta azt is, hogy az ügyfél az általa megjelölt rendezvénykezdési időpontot nem egyeztette előzetesen a hatósággal, noha az ügyintézési határidő számításánál egyébként sem a kérelemben megjelölt nyitási időpont, illetőleg az esetleges üzleti szempont az irányadó.

“Az engedélyek hiányában, illetve a korábban a kérelmezővel közölt aggályok ismeretében a kezdési időpont meghatározása – mely egyébként már hetekkel megelőzően a médiában is nyilvánosan meghirdetésre került – nem hatósági kérdés, hanem a kérelmező felelőssége” – közölte Nagy Hajnalka.

A Budapest Park azt közölte az MTI-vel, hogy csütörtökön csak részlegesen nyitnak meg, mert álláspontjuk szerint ugyan minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkeznek, a IX. kerületi jegyző ellenjegyzésének hiányában nem tarthatnak nagyrendezvényeket.

– MTI –