Budapest lesz az Európai Innovációs Szövetség soros elnöke 2009-ben

Budapest az Európai Innovációs Szövetség soros elnökeként 2009 nyarán otthont adhat a szervezet európai konferenciájának. Főpolgármesteri Hivatal pénteki közleménye szerint ez elismerése a főváros hazai kutatás-fejlesztésben betöltött szerepének, hiszen az ebben az ágazatban megtermelt érték több mint 70 százaléka itt koncentrálódik.

A Főpolgármesteri Hivatal szerint ez a döntés másrészt mérföldkő abban a folyamatban, ami Budapestet a régió és egész Európa innovációs fővárosává teheti, hiszen jövőre Magyarország első EU-s intézménye, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) is megnyitja kapuit Budapesten.

Európai Innovációs Szövetség irányítótestülete csütörtökön-pénteken tartotta első budapesti ülését, aminek célja a szervezet 2009-es magyarországi konferenciájának előkészítése volt – többek között Münchenből és Stockholmból érkezett szakemberekkel közösen.

A szervezet 2009-es budapesti konferenciájának kiemelt témája az innováció szerepe lesz a városok és a régiók együttműködésében, valamint ennek hatásai a helyi gazdasági és társadalmi folyamatokra. Az esemény házigazdájaként Budapest bemutatja a kutatás-fejlesztést ösztönző kezdeményezéseit, továbbá kiosztják a kiemelkedő európai felfedezésekért járó kitüntetéseket is. A rendezvény szervezésében és lebonyolításában a Fővárosi Önkormányzat mellett a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ, valamint innováció-orientált budapesti cégek is részt vesznek.

Az Európai Innovációs Szövetség 2009-es konferenciája, és a jövőre nyíló EIT ráirányíthatja a kontinens figyelmét a magyar tudományos életre, új befektetőket hozhat, és még erősebben bekapcsolhatja a budapesti magántőkét az innovációba.

A közlemény szerint a központ katalizátora lehet felsőoktatási intézményeknek, kutatási szervezeteknek, és elősegítheti a csúcstechnológiai központok létrejöttét. Az EIT azonban az egész ország számára is sokat jelent: hozzájárul hazánk nemzetközi elismeréséhez, társadalmi, kulturális és európai uniós diplomáciai megbecsüléséhez.