Budapest bicikli barátabbá tételéről vitatkoztak a pártok

A Nagykörút biciklibarát átalakításáról, az egyirányú utcák kerékpárosok számára történő átalakításáról, illetve a gazdátlan kerékpárutak kezeléséről vitatkoztak egymással a budapesti listát állító pártok képviselői a Critical Mass szerdai záró rendezvényén, az Erzsébet téri Gödörben.

Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje szerint már tavaszra fel lehetne festeni a Nagykörútra egy kerékpársávot, két-három éven belül pedig átfogó strukturális átalakítással – ha kell a parkoló kocsik levételével – biciklis baráttá lehetne tenni az egész körutat.

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje szerint ezzel szemben az egyetlen megoldás az lehet, ha a leviszik a kötöttpályás közlekedést a föld alá.

Ami az egyirányú utcák megnyitását illeti, Szikora Linda, a Fidesz képviseletében azt mondta, már létezik egy lista szóba vehető utcákról, ezeket egy éven belül meg lehetne nyitni, de a teljes körű megoldáshoz 6 évre van szükség.

Mindannyian egyetértettek abban, hogy a gazdátlan kerékpárutak kapcsán tisztázni kell a jogi szabályozást annak érdekében, hogy megfelelően karbantartsák ezeket az utakat. A jobbikos Staudt Gábor szerint valamennyi utat fővárosi kézbe kellene adni, a fideszes delegált pedig megismételte, hogy szabályozni kell a karbantartás felelősségét.