Budapest – vizet osztanak és locsolnak a hőség ellen

A forgalmas helyeken vizet osztanak és locsolják az utakat a fővárosban a hőség idején. Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi védelmi bizottság szerdai ülése után elmondta: a tervek szerint péntekig lesznek érvényben ezek az intézkedések. A budapestiek vízfogyasztása egyébként 25 százalékkal is emelkedhet, vízkorlátozást azonban nem kell elrendelni.

Reggel hat óra óta kétszer 12 órában 20 locsolóautó hűti a fővárosi utakat, mert az aszfalt akár 60-70 Celsius fokra is felmelegedhet. Demszky Gábor elmondta: nappal a külső kerületekben és a mellékutcákban, éjszaka pedig a főutakon járnak a közterület-fenntartó járművei. A főpolgármester hozzátette: kiemelt figyelmet fordítanak a lakótelepekre, valamint a fő- és tömegközlekedési vonalakra. A BKV kérésére 12 és 17 óra között a villamossíneket is locsolják, a szemetet pedig a hajnali órákban szállítják el majd.

A Fővárosi Polgári Védelem munkatársai naponta 20 ezer darab félliteres vizes palackot osztanak ki a forgalmas köztereken, a Fővárosi Vízművek munkatársai pedig óránként 1500 liter zacskós vizet adnak a Deák téren. Utóbbi helyen délben, a többinél pedig 13 órakor kezdik az osztást. A kerületek is több helyen csatlakoznak az akcióhoz. A Deák téren szórólapokon is figyelmeztetik a járókelőket a kánikula idején szükséges teendőkre. Ugyanitt elhelyeztek egy kutya-itatót is, hogy felhívják a figyelmet arra: a házikedvenceknek szintén több folyadékra van szükségük a melegben.

A főpolgármester elmondta: egy átlagos napon 450-500 ezer köbméter víz fogy Budapesten, ez most negyedével emelkedhet, ennek ellenére nem léptetnek életbe vízkorlátozást. A Fővárosi Kertészeti Vállalat kertészeit bárki megkérheti a közterületeken, hogy nyissa meg a csapokat, amiből inni is lehet. Demszky Gábor ugyanakkor kiemelte: senki ne fürödjön a szökőkutakban.

A BRFK vízi rendészei folyamatos készenlétben vannak és járőröznek a Dunán, hogy kiszűrjék a szabálytalan fürdőzőket, a folyóba ugyanis tilos belemenni. Az önkormányzathoz tartozó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. strandjai reggel 8 órakor nyitnak, és legkésőbb sötétedéskor zárnak. A pénztáraknál és a belépőkapuknál is adnak vizet a látogatóknak, bent pedig megerősítik az úszómester-szolgálatot valamint több pénztár tart nyitva.

Demszky Gábor arról is beszélt: a főváros honlapján közzéteszik azokat a hűtött helyeket, ahová bárki betérhet, a tömegközlekedésben pedig az összes légkondicionált buszt és villamost üzembe állítják.Sporthírek