Budaházy-per – Szilvásy: ezrével érkeztek a fenyegető telefonok

Akt.:
Budaházy-per – Szilvásy: ezrével érkeztek a fenyegető telefonok
Budapest  (MTI) – Szilvásy György a terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György és társai büntetőperében pénteken a Fővárosi Bíróságon tanúként elmondta, hogy a nyaralójánál elkövetett robbantás előtt ezrével kapta a fenyegető, gyalázkodó sms-eket, telefonhívásokat.

A vádirat egyik pontja szerint a Budaházy által irányított Hunnia Mozgalom több tagja Molotovkoktélos támadást hajtott végre a Gyurcsány-kormány polgári titkosszolgálatokat irányító miniszterének lesencefalui nyaralója ellen, Szilvásy távollétében, 2008. szeptember 3-ra virradóra. Személyi sérülés nem történt, a kár milliós nagyságrendű.
   
Szilvásy a tárgyaláson elmondta: a robbantás helyszínén csak napokkal később járt, akkor már nem látszottak sérülések az éppen felújítás alatt álló épületen, de azt tapasztalta, hogy egyes bútorok hasznavehetetlenné váltak. Hozzátette: bár nem ez volt az állandó lakóhelyük, rendszeresen tartózkodott ott ő és a családja, felesége és kétéves kisfia.
   
A támadás előzményeiről szólva a volt miniszter beszélt arról, hogy 2008 augusztusában ismeretlenek megpróbáltak behatolni a telkére. Szóvá tette, hogy a HírTv és a Magyar Nemzet kifejezett kérése ellenére közölte nyaralójának pontos címét. Mobilszámát pedig a kuruc.info szélsőjobboldali hírportálon két héttel a robbantás előtt nyilvánosságra hozták azzal, hogy az olvasókat telefonálásra buzdították. Ezután ezerszám kapott ismeretlenektől a családja és az ő testi épségét fenyegető sms-eket, például olyan szövegekkel: “Egész életedben nem tud megvédeni az NBH! (Nemzetbiztonsági Hivatal); Vigyázz patkány! Szappant főznek belőled!”
   
A Gyurcsány-kormány titokminisztere megjegyezte, hogy gyermekének születésekor a kuruc.info azt írta: “ezek még szaporodnak is”. Szilvásy elmondta, hogy tudomása szerint a támadás előtti napokban küldött számtalan fenyegető sms egy részét egyetlen személy állította elő “ipari mennyiségben”. Voltak napok, amikor emiatt gyakorlatilag használhatatlan volt a mobiltelefonja.

Budaházy és mozgalmával nem volt személyes ellentéte

   
A vádbeli, az ügyészség szerint Budaházy György elsőrendű vádlott által irányított Hunnia Mozgalommal a tanúnak – állítása szerint – nem volt személyes ellentéte, ám azt elmondta, hogy elítélően vélekedik minden olyan szervezetről, amely törvénysértő eszközöket használt céljainak eléréséért. Budaházy védőjének arra a kérdésére: volt-e terrorveszély a vádbeli cselekmény időszakában Magyarországon, a volt szakminiszter annyit mondott: a teljes körű válasz államtitkot sértene. Hasonló okból hárította el a kérdést Szilvásy akkor, amikor az ügyvéd afelől érdeklődött: mennyi igazságtartalma van annak a vádirati megállapításnak, amely szerint Budaházy úgy vélte, a Magyarok Nyilai nevet magában foglaló internetes oldalt a titkosszolgálatok hozták létre azért, hogy az ott regisztrálók személyes adatait megszerezzék.

A volt miniszter megjegyezte azt is: a támadás után volt olyan politikus, aki önmerényletről beszélt, arról, hogy ő saját magát robbantotta fel a “terrorkártya” kijátszása érdekében. Szilvásy apósa, aki a támadás után a helyszínre sietett, a tárgyaláson tanúként elmondta: a robbantás megbonto

Budaházy György a tárgyaláson

Budaházy György a tárgyaláson

tta a főfalat, 20 centiméteres faoszlopot szakított szét, a radiátorok pedig úgy néztek ki, mintha géppisztolysorozat érte volna. A történtek úgy megrendítették a tanút, hogy felnőtt férfi létére – mint mondta – sírógörcsöt kapott. Állítása szerint a merénylet emberélet kioltására is alkalmas lett volna, ha vannak a házban, mikor a detonáció bekövetkezett.
   
A pénteki tárgyaláson egy melegbár ellen 2008 nyarán, a melegfelvonulás előtt két nappal elkövetett Molotov-koktélos támadás kapcsán tanúként hallgatták meg a szórakozóhely üzletvezetőjét. A tanú a késő esti órákban elkövetett akció előtt kapott egy hívást a bár telefonján. Ekkor egy ismeretlen arról beszélt: nem unják-e még a felvonulgatást, majd meglátják, mi lesz. Később csörömpölést halott, és méteres lángok csaptak fel a bejáratnál. A féltucatnyi vendég pánikba esett, és a tanú tíz perc alatt két poroltóval fékezte meg a tüzet. “Ha nem oltom el a bejáratnál lángoló benzint, bennégünk” – mondta a tanú. Megjegyezte azt is, hogy a megrázó esemé

 

nyek hatására nem ment el a két nappal később megrendezett melegfelvonulásra.
   
A több órája szünet nélkül tartó tárgyaláson a párás, forró, fülledt, levegőtlen teremben a védelem felvetette: lehet-e valamit tenni a helyiség szellőzése érdekében, mire a bíró engedélyezte az ügyvédeknek és az ügyészeknek a talár levételét. A terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György és társai büntetőpere a jövő héten tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.