Magyarország

2011.12.01. 16:10

Időjárás-jelentés

Budapest, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 

Az időjárási helyzet Európában

 

Kontinensünk középső és déli részének időjárását anticiklon alakítja.

A leszálló légmozgások hatására a Mediterráneumban kevés a felhő, de a Kárpát-medence térségében borult, párás, helyenként tartósan ködös az idő. Néhol szitálás, ónos szitálás is előfordul. Ugyanakkor a Norvég-tenger felett többközéppontú ciklonrendszer örvénylik, amely Európa nyugati és északi partvidékén okoz változékony időt; ott többnyire erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé esik az eső, északon pedig havazik. A nyugati, délnyugati területek fölé továbbra is enyhe levegő érkezik, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 12, 17 fok között alakul, sőt helyenként 20 fok körüli értéket is mérnek. Északon és keleten hideg van, a maximumhőmérséklet fagypont körül változik, az Urál előterében jellemzően -5 fok alatt marad.

Péntek estig a Kárpát-medence nagy részének időjárását még anticiklon alakítja, délnyugaton szakadozhat fel napközben a felhőzet.

 

Várható időjárás péntek estig:

Túlnyomóan borult, párás, néhol ködös idő várható, csak pénteken délnyugaton szakadozik fel a felhőzet, ott némi napsütés is valószínű. Ködszitálás, ónos szitálás, északkeleten gyenge ónos eső is lehet. Csütörtökön a Kisalföldön megélénkül a déli, pénteken a Dél-Dunántúlon néhol megerősödik a délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0 és -4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken -1, +5 fok között, de délnyugaton 10 fok közelében várható.

 

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Az időszak nagy részében többnyire erősen felhős lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor. Az időszak végén felszakadozik a felhőzet, felhőátvonulások lesznek, több-kevesebb napsütéssel, futó záporral, hózáporral. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódik kezdetben a délnyugati, később az északnyugati szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább 5 mm) az ország területének 40 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak elején és végén -3, +4, közte 1, 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben és az időszak végén 1, 10, a közepén 9, 14 fok között várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!