Friss hírek

2008.10.06. 15:54

Heteken belül összeérhet a magyar és a horvát autópálya Letenyénél

<p>Az első mérések szerint jól bírja a terhelést az M7-es autópályát és a horvát sztrádát összekötő új Mura-híd Letenyénél, így valószínűleg heteken belül átadják a forgalomnak, akárcsak az új határátkelőt. Az avatással mindössze négy órányi autózásra lesz a horvát tengerpart Budapesttől, úgy, hogy közben egyetlen kilométerre sem kell a sztrádáról lehajtani.</p>

Hétfőn kővel megrakott teherautókat irányítottak az épülő Mura-hídra a szakemberek, hogy kiderüljön: bírja-e a terhelést. Az új hidat 8 millió euróból, magyar tervek alapján, horvát kivitelezők építik. Ha átadják, akkor Budapestről elindulva, végig az M7-esen, majd a horvát sztrádán 4 óra alatt elérhető lesz Rijeka. A horvát sztráda másik ága most Split alatt véget ér, de a tervek szerint 2010-ben már Dubrovnikig lehet autózni.

Az új híd nemcsak a tengerpart könnyebb elérhetősége miatt fontos, hanem azért is, mert bekapcsolja a horvát sztrádákat a nemzetközi úthálózatba. A költségeken a két állam fele-fele arányban osztozik - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Domagoj Perkovic építésvezető.

A 216 méter hosszú, kétszer 14,5 méter széles új híd az autópálya része lesz, de nem kell sztrádadíjat fizetniük, azoknak, akik kizárólag a határátkelés miatt hajtanak fel erre a rövid szakaszra.

Az új Mura-híddal együtt - várhatóan október 23-án - új határátkelőt is avatnak Letenyén. Attól kezdve a régi átkelőt csak teherautók, gyalogosok, illetve kerékpárosok használhatják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!