Búcsúzik Ázsia legrégebbi elnöke

Távozik hivatalából Ázsia legrégebben hivatalban lévő elnöke, miután a Maldív-szigeteken tartott elnökválasztáson vereséget szenvedett Maumoon Abdul Gayoom. A politikus szerdán elismerte vereségét, és megköszönte népének, hogy három évtizeden át szolgálhatta országát.

A Maldív-szigeteken tartott elnökválasztás első fordulóját még a jelenlegi államfő, Maumoon Abdul Gayoom nyerte meg. Az egységbe tömörült ellenzék jelöltje azonban diadalmaskodott a kedden tartott második fordulóban – az egykori politikai fogoly 54,21 százalékot kapott. Mohammed “Anni” Nasheed első nyilatkozatában békés átmenetet ígért, és nyugalomra szólította fel támogatóit. Az 1978 óta elnöklő 71 éves Gayoom elismerte vereségét, majd teljes támogatásáról és együttműködéséről biztosította régi ellenfelét, egyúttal megköszönte Maldív-szigetek népének, hogy engedte 30 éven át szolgálni hazáját.

A 300 ezer lakosú Maldív-szigetek igazi turistaparadicsommá vált az elmúlt években, de ugyanakkor számos társadalmi probléma is felszínre került. A korrupció mellett a főként a drogprobléma volt az elnökválasztási kampány fő témája – felmérések szerint minden harmadik fiatalt érinti a kábítószerkérdés. Nasheed ugyanakkor azt ígérte, hogy segít az egészségügyi ellátás fejlesztésében, és megoldást keres az 1192 szigetből álló ország távolabbi vidékein élők kommunikációs lehetőségeire. Problémát jelent a szegénység is: a szunnita muszlimok lakta Maldív-szigeteken a lakosság 40 százaléka napi egy dollárnál is kevesebb pénzből próbál megélni. Felbukkantak a szélsőséges muszlimok is, akik például tavaly több merényletet is végrehajtottak, hogy elijesszék az állam legnagyobb bevételét hozó turistákat.

Gayoom távozása a hatalomból mindenképpen meglepetés. Néhány évvel ezelőttig még minden, a hatalmát veszélyeztető politikai tömörülés be volt tiltva, ellenfelei – mint például a választások mostani nyertese – gyakran találták börtönben, száműzetésben magukat. A Maldív-szigeteken tartott tüntetések, és a nemzetközi nyomás hatására ugyanakkor az államfő beleegyezett abba, hogy az ázsiai ország történetében először demokratikus választásokat tartsanak.