Búcsú a pontonhídtól, Sajó-hidat avattak Kesznyétenben

Akt.:
Felavatták a hidat Kesznyétenben
Felavatták a hidat Kesznyétenben - © Fotó: Ádám János
Kesznyéten – Véget ért a ponton­hidas időszak, elkészült a felújított kesznyéteni átkelő.

Hagyományosan egy söröshordó átgurításával adta át tegnap ismét a forgalomnak a teljes egészében felújított kesznyéteni közúti Sajó-hidat Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője és Kecső Imre, Kesznyéten polgármestere.

Konzorciumban

A rendhagyó módon az önkormányzat tulajdonában lévő hídra a település és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által alakított konzorcium a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyújtott be pályázatot. A projekthez kapcsolódóan a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező, az Egomax Kft. mintegy bruttó 270 millió forintért végezte el a felújítást.

A kesznyéteni Sajó-híd teljes körű felújítása során a kivitelező a régi burkolat és szegély elbontása után új szigetelést, dilatációs szerkezetet, szegélyt, korlátot és burkolatot épített a hídra. A régi acél tartószerkezetet és a vasbeton pályalemez alját korrózióvédő bevonattal látta el. A mederből eltávolította az uszadékot, a partot rendezte kőmatrac elhelyezésével, új hídvizsgáló lépcső és surrantó építésével együtt. A csatlakozó úton szegélyt is építettek. Mindezt Peiker Tamástól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatójától tudhattuk meg.

Összefogással

A híd ünnepélyes átadásán Kecső Imre, Kesznyéten polgármestere a 28-as szám jegyében felidézte a híd történetét, amely 56 (azaz kétszer 28) esztendővel ezelőtt épült és 28 évvel ezelőtt készült el hozzá a szilárd burkolatú út. Az utóbbi évekre annyira leromlott az állapota, hogy folyamatos toldozással-foldozással lehetett csak használható állapotban tartani.

A településvezető elmondta, hogy az annak idején mezőgazdasági célra épült hídon egysávos, azaz váltott irányú a közlekedés, de a híd kiszélesítése további mintegy 1 milliárd forintba került volna. Kifejezte azt a reményét, hogy újabb 28 esztendő elteltével már egy kétsávos hidat avathatnak majd fel. Elmondta, hogy a település fejlődése szempontjából maghatározó a híd léte.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára azt az összefogást magasztalta, amely a hídépítés kapcsán létrejött. Külön kiemelte, hogy a Magyar Honvédség szentesi műszaki ezredének segítségével sikerült megépíteni Körömnél azt a pontonhidat, amely a kesznyéteni híd lezárásának idején a mintegy negyven kilométeres kerülőutat felére rövidítette, és ezzel pénzt és fáradságot spórolt meg a környéken élő tízezer embernek.

Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott mindenkinek, aki részese volt annak, hogy a tervezettnél lényegesen rövidebb idő alatt elkészült a kesznyéteni híd felújítása.

Napi 24 órában

Kiemelkedőnek nevezte azoknak a katonáknak a szerepét, akik napi huszonnégy órás szolgálatban biztosították a körömi pontonhídon a biztonságos és gyors átkelést. Reményét fejezte ki, hogy belátható időn belül kétsávos hídja lesz Kesznyétennek.

Szaniszló Bálint


Határidőre elkészült a kesznyéteni Sajó-híd
Kesznyéten - Az építők tartották magukat a tervhez, csütörtök délutántól járható a kesznyéteni híd. A kesznyéteni Sajó-hidat 1963-ban építették, azaz több mint fél évszázadot szolgált már. Látszott is az állapotán… „Nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy mindenki meg­győződjön róla, mennyire megé...

A hídfelújítás alatt pontonhíddal biztosítják az átkelést a Sajón Kesznyétennél
Budapest - A honvédség által épített pontonhíddal biztosítják a Sajón való átkelést a kesznyéteni közúti híd felújítása idején. Az erről szóló, hétfőn a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szövege szerint a pontonhíd a közút kezelőjével kötött megállapodás alapján legkésőbb május...

Várhatóan november közepéig érvényes ez a helyzet
Kesznyéten - Már egy jó hónapja megkezdődött a kesznyéteni Sajó-híd felújítása. Jócskán látszik az előrehaladás, hiszen lényegében már csak a puszta betoncsík látszik az egykori hídból. A tervek szerint november közepén adják át a forgalomnak a teljes egészében megújuló hidat. Ráfért már A kesz...

Már dolgoznak a Sajó-hídon
Kesznyéten - Az aszfalt felmarásával megkezdődött szerdán a kesznyéteni Sajó-híd felújítása. A Magyar Közút Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a hidat szerda reggel nyolc órakor zárták le, majd a hídpálya és az odavezető utak aszfaltburkolatát marták fel. Ezt követi a hídszegély és a pálcás híd...