Bubura Egerből figyeltek fel jövendő gazdái a miskolci nyílt napon

Bubura Egerből figyeltek fel jövendő gazdái a miskolci nyílt napon
Miskolc – Ötvenedik nyílt nap a Miskolci Állategészségügyi Telepen: Sokat kaptunk, most mi szeretnénk adni!

Szombaton el se téveszthettük volna az utat a Miskolci Állategészségügyi Telephez, már jóval előtte kutyákat sétáltató emberekkel találkozhattunk. Az állatbarátok több-kevesebb sikerrel próbálták rendszabályozni a menhely négylábúit, akiknek a sétáltatás tetszett, de némelyiken látszódott, szívesebben mentek volna póráz nélkül. De a szabály az szabály, még akkor is, ha a szombati nyílt nap jubileumi alkalom volt, hiszen a telepen 50. alkalommal rendeztek ilyen eseményt. Ezért már a bejáratnál színes lufik fogadták a látogatókat, bent pedig számos program szórakoztatta az állatbarátokat. Persze a szombat sokkal inkább szólt az állatokról, hiszen a bemutatók mellett most sem maradhatott el a kutyasétáltatás vagy éppen az örökbefogadás, de jutalomfalatok is jutottak az ebeknek.

nyiltnap_allategeszsegugyi_telep_08

Bemutató

Érkezésünkkor éppen a Diósgyőri Királyi Kutyások tartottak bemutatót. Külön érdekesség volt, hogy középkori ruhákban sétáltatták az ebeket, akiknek feladatokat, például szalmabálaugrást is végre kellett hajtaniuk. A jubileumi eseményen a telep azon kutyusai is jól jártak, akik speciális foglalkozást igényelnek. Őket ugyanis nem bízzák civilekre, azaz, a nyílt napokon nem sétáltatják őket. Most azonban kutyakiképzők is érkeztek, akik vállalták a foglalkozást ezekkel az állatokkal.

Sallai Anna Mária, a telep vezetője elmondta, jelenleg 65 kutya él náluk, de az elmúlt héten sok esetben sikerült számukra gazdát találni. Igaz, találtak bőröndben kirakott kiskutyákat is. A helyzet pedig nem fog javulni a következő időszakban, hiszen jön a tavasz, a párzási időszak, a menhelyek kiskutyadömpingre számítanak.

Ennek ellenére a telepvezető arra figyelmezteti az örökbefogadó gazdikat, hogy jól fontolják meg, visznek-e haza állatot, hiszen a kutya-, állattartás felelősséggel jár. És, ha valaki, ő tudja, mit jelent ez, hiszen a miskolci vadasparkban három csimpánzt is felnevelt már, de macskája is van, 18 évig pedig vadászgörényt tartott.

nyiltnap_allategeszsegugyi_telep_01

Beleszerettek

Úgy tűnik, Szabó Orsolyáék jól megfontolták az örökbefogadást, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy Egerből kéthetente vagy még sűrűbben átjárnak a miskolci telepre, hogy a kiválasztott kutyájukkal foglalkozhassanak. Bubu – mert ezt a nevet adták neki – már várja őket, és a búcsúzás sem megy könnyen, a jövendő családtag az összes jutalomfalatot kiköveteli a leendő gazdiktól. „Két-három hét múlva visszük magunkhoz, addigra elkészül az udvarunk. Addig pedig járunk hozzá, és már kialakult az érzelmi kötődés köztünk. Bubu nagyon nyugodt kutya, ami fontos volt, hiszen kisgyerekünk van” – mondta Orsolya.

Bubu pedig nem is kerülhetne jobb helyre, hiszen Orsolya már kutyatanfolyamra is jár, hogy jó gazdája legyen. „Soha nem volt kutyám, így gondoltam, jobb, ha felkészülök az állattartásra. Bubu képét egy ismerősöm osztotta meg a Facebookon, megláttam, és tudtam, ő kell nekünk” – árulta el. Férje hozzátette: „Inkább kutyát kerestünk, mint fajtát.”

nyiltnap_allategeszsegugyi_telep_12

Izgatott ugatás kísérte a Spider mentőcsoport érkezését, vezetőjük, Lehóczky László Hope-ot hozta magával, aki még csak hét hónapos, mentőkutyának tanul. De Bodza is elkísérte őket, aki már kiképzett mentőkutya. A mentőcsoport vezetőjével örömmel állapítottuk meg, ez a telephely már közel sem olyan, mint az, ami sintértelepként korábban az emberek tudatában élt. „Rövid ideje kezdődött ez a pozitív irányú változás, és bízom benne, még továbbfejlődik” – fogalmazott Lehóczky László.

– N. Szántó Rita –