Sztrájkhangulat Pécsett – demonstrálhatnak az étkezési jegyért

Sztrájkhangulat van a szociális szférában Pécsett, a pedagógusokat pedig demonstrációra hívja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi szervezete, ha az önkormányzati érdekegyeztetõ fórumon nem sikerül megállapodni a közalkalmazottak étkezési utalványainak mértékérõl – tudatta a Független Hírügynökséggel Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi vezetõje.

Részben törvényi elõírások következtében jelentõsen átalakul a közalkalmazottak és a köztisztviselõk cafeteria-rendszere Pécsett. A köztisztviselõk számára egy decemberi jogszabály-módosítás havonta bruttó 16 ezer forintos cafeteria-juttatást ír elõ, amit az önkormányzatnak biztosítania kell.

Ezzel szemben a közalkalmazottak számára csak a tavalyi, 6 ezer forintos étkezési utalványt adná az önkormányzat, azt sem bruttósítva. Ez a közalkalmazottak számára – a januártól hatályos adóváltozások miatt – nettó értéken 25 százalékos visszaesést eredményezne – mondta el Nagy Erzsébet. Hozzátette: vannak olyan közalkalmazottak, akiknél a jövedelem 10 százalékát teszi ki az étkezési utalvány, így elfogadhatatlan számukra a csökkentés. A szakszervezeti vezetõ szerint havonta bruttó 8 ezer forint értékû étkezési utalvány lenne az, ami nagyjából megõrizné a közalkalmazottak jövedelmének értékét.

Az önkormányzat költségvetési oldalról megtartja a tavalyi értékeket, ami a közalkalmazottak számára nettó értékben valóban csökkenést jelent – mondta el korábban a pécsi önkormányzat idei költségvetését bemutató sajtótájékoztatón a büdzsé összeállításában tanácsadóként résztvevõ Szebellédi István igazságügyi könyvszakértõ. A szakember hozzátette, az önkormányzat 3,7 milliárd forintos hiánnyal számol ebben az évben, így a szükségesnél sehol sem tudnak több juttatást adni.

Ha nem lesz megállapodás, demonstrációt szervezünk – mondta Nagy Erzsébet. A szükséges elõkészületeket követõen ez akár már a jövõ héten is megtörténhet, ha a keddre hirdetett újabb egyeztetésen sem tudnak megállapodni.Sporthírek