Brutálisan lehűlt a hőmérséklet, és sok jót a folytatás sem ígér

Akt.:
A szikrázó napsütés ellenére hideg volt szerdán (is), ezért öltöztette be jegesmedvének Puskás Beáta a kisfiát, Vincentet a napi sétához
A szikrázó napsütés ellenére hideg volt szerdán (is), ezért öltöztette be jegesmedvének Puskás Beáta a kisfiát, Vincentet a napi sétához - © Fotó: Kozma István
Borsod-Abaúj-Zemplén – Nem sok kellett hozzá, hogy megdőljön a 110 éves napi rekord.

Az ősz eddigi leghidegebb reggelére ébredtünk szerdán. Zabarban -4,1 fokig csökkent a hőmérséklet, de másutt is előfordult fagy kétméteres magasságban is. A több mint száztíz éves napi rekord (-4,2 fok 1906, Dobogókő) megdöntése pedig mindössze két tizeden múlt. Nem volt sokkal jobb a helyzet Miskolc belvárosában sem az országos átlaghoz hasonlóan plusz 1-2 fok körül alakult a reggeli minimum, amely több mint nyolc fokkal volt alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál.

Éjszaka melegebb

A lehűlésre már jó előre felhívták a figyelmet a meteorológusok, az évszakváltó hidegfront péntekről szombatra viharos széllel és esővel érte el hazánkat, ami meghozta az ősznek megfelelő Celsiusokat, majd vasárnap este újabb hideghullám érkezett. Az időjárás-változásra gyorsan reagáltak a megye hőszolgáltatói: Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése alapján Miskolcon már kedden beindította a távfűtést a Miskolci Hőszolgáltató Kft., igaz, még csak szakaszosan.

Ezt azt jelenti, hogy a hőközpontban lévő automatika a külső hőmérséklet szerint szabályozza a fűtést, éjszaka melegebb, nappal pedig akár hideg is lehet a radiátor. Ez egy okos és a fogyasztók számára költségtakarékos megoldás – tudtuk meg a hőszolgáltatótól.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Hasonlóan cselekedtek a megye többi nagyvárosában is: Ózdon és Tiszaújvárosban már hétfő estétől, Kazincbarcikán pedig szerdától melegek a radiátorok a távfűtéses lakásokban. Bár tény, hogy nagyon hideg van, a reggeli értékek pedig november közepének felelnek meg, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Miskolci Veszélyjelző és Szolgáltató Irodájának munkatársa szerint nem példa nélküli a mostani időjárás.

– Nem nevezném rendkívülinek a mostani időt, volt már ilyen máskor is, ezt bizonyítják az elmúlt évtizedek adatai is. Bár nem sok kellett hozzá, de végül is a napi rekord sem dőlt meg, tehát azt tudom mondani: volt már hidegebb. Az viszont vitathatatlan, hogy mostanság nem megszokott, hogy ilyen hideg van szeptember végén, az elmúlt években legtöbbször másképp alakult a hőmérséklet – mondta el lapunknak Szeles György.

Húsz fok lesz

Az OMSZ munkatársa hozzátette, a fázósak átmenetileg megnyugodhatnak, ugyanis a következő napokban jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

– Csütörtökön már húsz, pénteken pedig húsz fok felett alakulhat a nappali hőmérséklet, szombaton viszont újabb hidegfront érkezik, és megint több fokot esik a hőmérséklet. Mindehhez erős szél és némi csapadék is társul – hangsúlyozta Szeles György, aki megnyugtatott: vasárnapra megnyugszik az idő, és hétfőtől kellemesebb, de határozottan őszies időre van kilátás.

Tajthy Ákos


Zabar, 2018. szeptember 26. Deres növény Zabar közelében 2018. szeptember 26-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint elkezdődött a fagyszezon. Szeptember 26-ra virradóra országos átlagban 1,5 Celsius-fok körül alakult a minimum, amely több mint 8 fokkal alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál, a reggeli értékek november közepének felelnek meg. A Nógrád megyei településen mínusz 4,1 fokig csökkent a hőmérséklet.
Budapest - Több mint nyolc fokkal volt hidegebb szerdára virradóra az ilyenkor szokásosnál - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. A reggeli értékek november közepének felelnek meg. Országos átlagban 1,5 Celsius-fok körül alakult a minimum, amely több mint 8 fokkal alacsony...

Indul a fűtés Borsodban
Miskolc - Ugyan a fűtési szezon hivatalosan csak október 15-én kezdődik, az időjárás a hétvégén hűvösre fordult és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is őszies marad. A hidegebb időjárás miatt több háztartásban is befűtenek a napokban. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszél...

Grafika: ÉKN
Hajdú-Bihar - A hosszan tartó meleg idő végére markáns hidegfront, erős lehűlés és az ezzel járó csapadék tett pontot a megyében. Csaknem az őszi napéjegyenlőségig tartotta magát az idei igen hosszúra nyúlt nyári évszak, amely a napállás helyett a hőmérsékleti adatokat tekintve már április első d...