Brüsszeli segítség Magyarországnak

Az EU támogatja Magyarországot a pénzügyi válság hatásainak közömbösítésében – jelentette be az Európai Bizottság és az uniós pénzügyminiszterek elnökségének közös hétfő reggeli közleménye. A nyilatkozat üdvözli, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felkínálta Magyarországnak anyagi és technikai támogatását, amivel helyreállítható a pénzügyi stabilitás és bizalom, és segíti a kormányt a hozott intézkedések végrehajtásában.

Az IMF segítségét az Európai Unió is minden megengedhető eszközzel támogatja, ezeknek azonban összhangban kell állniuk az Európai Unió alapszerződésével.

Brüsszel szoros kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal és az IMF-fel, és ügyel arra, hogy az IMF támogatásának a feltételei összeegyeztethetőek legyenek az uniós politikákkal, és illeszkedjenek Magyarország konvergencia programjához és a Nemzeti Reform Programhoz.

A közlemény azt is megállapítja, hogy a mostani piaci nyomás annak ellenére érte el Magyarországot, hogy az 2006 óta jelentősen javított makrogazdaságán, mindenekelőtt az államháztartási hiány jelentős lefaragásával.