Friss hírek

2009.09.04. 14:40

Budai Gyula: újabb bizonyíték a sukorói lopásra

<p>Újabb bizonyíték támasztja alá, hogy a sukorói földcsere tulajdonképpen kormányzati lopás volt, amelynek során a kabinet az érintett jogszabályok szinte mindegyikét megszegte - jelentette ki Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatója pénteken a Nemzeti Vagyonkezelõ egy belsõ levelére hivatkozva. A Fidesz választókerületi elnöke elmondta: az ügyben nemcsak Veres János volt pénzügyminiszter, de az egész Gyurcsány-Bajnai kormány felelõs. Sõt, Oszkó Péter felelõssége sem kerülhetõ meg, akinek ígéretéhez híven a nyilvánosság elõtt kellene tisztáznia az ügyet, Budai Gyula szerint.</p>

Az állami vagyongazdálkodásról szeptember 2-án nyilvánosságra hozott ÁSZ jelentés alapján a Magosz szövetségi igazgatója szerint ki lehet mondani: a kormánynak immár papírja van arról, hogy elherdálta a nemzeti vagyont. Számos jel mutat arra, hogy a privatizáció alatt bûncselekmények történtek, amelyek súlyos problémákat okoztak az országnak és kiszolgáltatottá tették az embereket - mondta Budai Gyula.

Az egyik legbotrányosabb ügy, a sukorói földcsere kapcsán a Magosz szövetségi igazgatója közölte: birtokába került a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. agrárportfóliójáért felelõs vezérigazgató-helyettesének június elején kelt belsõ levele. Ebben Benedek Fülöp azt írja, szakmailag nehezen támogathatónak tartja a csere-ügyletet, jogi szempontból pedig úgy véli, "jelentõsebb akadályokba" ütközhet a megvalósítás. A feljegyzésben a vezérigazgató-helyettes felhívja a figyelmet arra, hogy a sukorói területek környezetvédelmi védettséget élveznek, hisz az érintett erdõállomány parkerdõ, illetve védett terület, bizonyos földrészek pedig az Országos Ökológiai Hálózaton belül ökológiai folyosó részei is, amelyek nem beépíthetõek. További területek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe tartoznak, illetve Natura 2000 jogcímen vannak bejegyezve. A kért vízparti sávot sem lehet eladni, hisz a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján természetes vizek partján nem le! het az államtól beépítetlen ingatlant szerezni - derül ki a dokumentumból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!