Friss hírek

2009.09.04. 11:40

A fiatalok szerint nõtt az intolerancia

<p>Egyre több a diszkrimináció és nõtt az intolerancia is a magyar társadalomban a fiatalok szerint. A témáról a Szabad Európa Társaság (SZET) munkatársai a Sziget fesztiválon kérdeztek meg ezer, véletlenszerûen kiválasztott magyar és külföldi fiatalt.</p>

A SZET tájékoztatása szerint a megkérdezett fesztiválozók 68 százaléka - személyes tapasztalata alapján - úgy érzi, hogy az elmúlt idõszakban, hazánkban megnõtt az intolerancia, a diszkrimináció és a rasszizmus. Mostanában tízbõl kilenc magyar, és ötbõl egy külföldi fiatal találkozott Budapesten ilyen jelenségekkel.. Leggyakoribb a mocskolódás és a szidalmazás, de 37 százalékuk erõszakos cselekményekrõl is tudott. A külföldiek általában inkább az ittas hõzöngéssel találkoztak, de 7 százalék az utcán náci megnyilvánulásokat, például karlendítéssel való köszönést is látott.

A megkérdezett magyarok kétharmada más népek gyalázásáról és nyílt cigányozásról számolt be, de 58 százalékuk homofób, 52 százalékuk pedig antiszemita megnyilvánulásokkal is találkozott.

27 százalékuk úgy véli, hogy nincs változás a korábbiakhoz képest, 5 százalék pedig nem tudott, vagy nem akart válaszolni a SZET kérdésére. A legtöbben - 71% - nyilvános rendezvényeken, például utcai tüntetéseken találkozott ilyen jelenségekkel. Kétharmaduk ugyanakkor az utcán sétálva, vagy jármûveken utazva is tapasztalt ilyet. 59 százalékuk politikusok, vagy a médiában szereplõ újságírók, elemzõk megnyilvánulásaiban észlelt intoleranciát.

A felmérés eredményei szerint az ilyen jelenségek manapság a hétköznapi életben is egyre gyakoribbak: a magyar fiatalok 57 százaléka hivatalokban, szórakozóhelyen, strandon, vagy éppen sportpályán járva, 24 százalékuk saját munkahelyén, 18 százalék pedig családi körben találkozott velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!