Brüsszeli merényletek – Berke Barna: több együttműködésre és információcserére van szükség a tagállamok között

Brüsszel – A szolidaritás és a támogatás kifejezése mellett a tagállamok közti együttműködés szorosabbra fűzéséről és az információcsere fontosságáról szól az uniós bel- és igazságügyi miniszterek rendkívüli ülésén elfogadott közös nyilatkozat – közölte az MTI-vel Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium (IM) államtitkára, a belga fővárosban elkövetetett terrortámadások kapcsán tartott brüsszeli tanácskozást követően, csütörtökön.

A közös nyilatkozat minden érintett területen meghatározza a fenyegetésre adandó válaszokat, elvi állításaiban és törekvéseiben helyes, követendő célokat szolgál, amelyet Magyarország támogatni tudott – hangsúlyozta az államtitkár.

Berke Barna tájékoztatása szerint a politikusok hangsúlyozták, hogy elengedhetetlen a nemzeti erőfeszítések egyesítése és a tagállamok közti együttműködés szorosabbra fűzése a novemberi párizsi és a keddi brüsszeli támadásokban érintett, és az unió területén szerveződő más szélsőséges hálózatok felderítése érdekében.

A politikusok nyilatkozatukban sürgették az utas-nyilvántartási adatállományra (PNR) vonatkozó brüsszeli javaslat elfogadását még áprilisban, majd annak tagállami bevezetését a legrövidebb határidővel.

Hangsúlyozták, hogy mielőbb le kell zárni a terrorizmus elleni fellépést meghatározó, folyamatban lévő uniós jogszabályok tárgyalását. Elengedhetetlennek tartották a schengeni határok szisztematikus ellenőrzésének megteremtését, amelyet Berke Barna hozzászólásában külön is hangsúlyozott. Fontos továbbá a lőfegyverek tartására és kereskedelmére vonatkozó szabályozás szigorítása is – tette hozzá.

Szorgalmazták az Európai Bűnügyi Nyilvántartási Rendszer (ECRIS) kiterjesztését a harmadik országok állampolgáraira és a hamisított okmányok elleni fellépés összehangolását.

Véleményük szerint el kell mélyíteni a partnerségi együttműködést Törökországgal, valamint Észak-Afrika, Közel-Kelet és a Nyugat-Balkán országaival – emelte ki az államtitkár.

Berke Barna úgy tájékoztatott, hogy a politikusok javasolták az Europol Európai Terrorizmus Ellenes Központjában (ECTC) egy terrorizmus elleni szakértőkből álló közös nemzeti összekötő csoport felállítását, amely a külföldi harcosokat, a terrorizmus finanszírozását, a fegyverek illegális forgalmát és szélsőséges csoportok online propagandáját figyeli, követi és elemzi.

Az uniós miniszterek az együttműködési képesség javítását hangsúlyozták az utazásokkal kapcsolatos mozgások nyomon követésében, valamint a hatékony kockázatelemzést a közlekedési rendszert érintő fenyegetések elhárítása érdekében.

Magyarország a legteljesebb mértékben szolidáris Belgiummal, és minden intézkedést támogat, amelyek révén a biztonság erősödhet Európában – hangsúlyozta az államtitkár.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s